Válogatott napi évfordulók

2018. június 21. 00:05 - hudobny

90 éve született BARA MARGIT

Június 21-én 90 éve született BARA MARGIT színésznő

bara_margit1.jpgPár éve az utcán megszólította egy meglett férfi: "De szerelmes voltam magába, amikor kisfiú voltam". Sokan voltak így, bízvást állítható, hogy annak idején a fél ország szerelmes volt bele. Mondhatnánk, hogy megannyi remek színpadi alakításának köszönhetően, hiszen a Nemzeti Színházban sok szép szerepet játszott, ám nem így volt. Két filmje miatt rajongott érte a férfiak hada, az egyik a Bakaruhában volt, amelyben Darvas Iván partnere volt, de még inkább megdobogtatta a szíveket leghíresebb filmje, a Ház a sziklák alatt, amelynek emlékezetes jelenete, amikor a Bárdy György alakította vadász megleste, amint éjszaka meztelenül fürdeni ment a tóra. Csak pár pillanatig láthatták a nézők gyönyörű meztelenségét, de mégis nagy port kavart, ne feledjük, a film 1958-ban készült, a szocialista erkölcs tobzódása idején, akkortájt még egy kivillanó alsónemű is feltűnt.

Az ominózus jelenetnek nagy szerepe volt abban, hogy a hatvanas évek közepén bizonyos elvetemült emberek őt tartották alkalmasnak belekeverni egy koncepciós ügybe, titkos orgiákon való részvétellel vádolták, mire kitették a Nemzeti Színházból, s a botrány véget vetett pályafutásának. Nem tudott mit tenni, visszavonult, és sosem tért vissza a pályára. Az elégtételre három évtizedet kellett várnia, akkor magas kitüntetésekkel kért tőle elnézést az állam elődei bűneiért.

bara_margit2.jpgEgyébként Erdélyben, Kolozsvárott született, román iskolába járt, de világéletében magyar színésznő szeretett volna lenni. S az is lett; a kolozsvári főiskolán tanult, s szülővárosa színházában kezdte pályafutását. Sajnos nagyon rossz időben, a háború utáni sötét években, s a nehézségek kicsit elvették az örömét. 1955-ben magyar állampolgárságú első férje révén került Budapestre, s hamar felfigyeltek rá a filmesek, Ranódy László Szakadék című filmjében szerepelt először. Meghurcoltatása idején szerencsére volt hová menekülnie, szüleit végre sikerült áthoznia Romániából, újból férjhez ment Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázóhoz, s megszületett a kislánya, Eszter. Az izgalmakról sem kellett lemondania, férjével pár évig Kolumbiában élt. Önkéntes belső száműzetése és hallgatása csak az utolsó két évtizedben tört meg, így tőle magától tudhattuk, hogy boldog nagymama volt.

És megkésve bár, de azt is elmesélte,  hogy élete végéig fájdalmas emlék maradt a megaláztatása, elmondása szerint, ha nincs szerető családja, elsősorban hű férje, talán az öngyilkosságba menekül. Nagy szerencsénk, hogy nem tette.

Végül 2016-ban hosszan tartó, súlyos betegség után hagyott itt minket. 88 évet élt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1014031364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.21. 00:36:32

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.21. 13:38:15

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása