Válogatott napi évfordulók

2018. július 01. 00:04 - hudobny

200 éve született SEMMELWEIS IGNÁC

Július 1-jén 200 éve született SEMMELWEIS IGNÁC orvos

semmelweis_ignac_1.jpgMindenki úgy ismeri, mint "az anyák megmentője", s azért tiszteljük így a kiváló orvos emlékét, mert felfedezte a rettegett gyermekágyi láz kóroktanát. Pedig anélkül is a legnagyobb magyar orvosok közé tartozna, ő végzett például először hazánkban petefészek-műtétet, ami akkoriban sebészeti csúcsteljesítménynek számított.

Visszatérve a gyermekágyi lázra, mai szemmel nézve nem tűnik túl bonyolult problémának, hiszen a betegséget nem önálló vírus okozza, hanem egyszerű vérmérgezés, amely fertőtlenítéssel elkerülhető. De hát a legzseniálisabb felfedezések általában pofonegyszerűek, éppen ezért általában a nagytudású kollégák mindent elkövetnek, hogy az eredmény nagyságát kétségbevonják. îgy történt ez az ő esetében is, fölfedezése szenvedélyes tiltakozást váltott ki a nagytudású kollégák körében, közel fél évszázadba került, amíg meghonosodott az orvostudományban.

Ö ezt már nem érte meg szegény, rejtélyes elmebetegség támadta meg, ami hamar eluralkodott rajta. A baj akkor tetőzött, amikor egy egyetemi kari ülésen tudományos előadása helyett teljesen zavarodottan felolvasta a bábaesküt, mire kollégái szépen hazakísérték, pár nap múlva pedig nyaralás ürügyén egy bécsi szanatóriumba csalták. Ott aztán erővel lefogták, rövid dulakodás után sötétzárkába csukták, ahol két hónap múlva meghalt. Vérmérgezésben, a sors furcsa fintora folytán éppen abban a betegségben, amelynek elkerüléséért annyit küzdött.

semmelweis_ignac_2.JPGA kerek évfordulóra a Kalendárium Press Benedek István életrajzi könyvét kínálja, antikvár példányban, 570 ft-os áron.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3214061397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elektor 65 2018.07.09. 18:35:19

Az 50-es években láttam gyermekként a róla készült filmet és előtte valaki mondott egy méltatást róla a moziban. Valójában ő eltöprengett azon hogy frakkban,csokornyakkendőben a patológiáról feljövő professzor urak kézmosás nélkül vizsgálták a szülni készülő nőket,természetesen a bő létszámú orvostanulóval az élen.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása