Válogatott napi évfordulók

2018. február 10. 00:03 - hudobny

A mai nap - 2018. február 10.

a Kalendárium Press NAPTÁRA                      2018. február 10., szombat

a Nap kél 6.58, nyugszik 16.59 - a Hold kél 2.59, nyugszik 12.22 órakor

mottó: "Rettenetes a kísértés a jóra!" /Bertolt Brecht/

Elvira napja. Bizonytalan eredetű név, talán az arab eredetű, de spanyol közvetítéssel kialakult Elmira változata, de az is lehet, hogy a gót Alahwara névből alakult ki. Ha az első változat az igaz, akkor fenségest jelent, ha az utóbbi, akkor azt jelenti: az ereklye megóv. Ma Ella, Klára és Vilmos nevű ismerőseinket is köszöntsük!

Emléknapján ma Szent Szkolasztikára emlékezünk, aki a rendalapító Nursiai Szent Benedek nővére volt, s miután felismerte testvére el-kötelezettségének fontosságát, életét annak szentelte, hogy küzdelmét tevőlegesen segítse és imádságával támogassa. Emellett az öregek és a betegek gyámolítása terén is példás buzgalommal szorgoskodott, s maga is alapított egy női monostort Monte Cassino mellett. A görög egyház ma Szent Karalampra emlékezik, aki Magnézia püspöke volt, és Septimius Severus császár idejében, 202-ben szenvedett szörnyű vértanúhalált. De utolsó leheletével is hálát adott Istennek, hogy szenvedhetett érte.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

165 éve kezdődött a budai ALAGÚT építése.

bertolt_brecht_1.jpg120 éve született BERTOLT BRECHT német író, költő és színházi rendező. A Koldusoperával tett szert világhírre, amely Kurt Weill zenéjével az egyik legtöbbet játszott zenés darab a világon; magyar színpadon manapság is játsszák. Sokan azonban értékesebbnek tartják drámáit, a Kurázsi mamát és a Kaukázusi krétakört, illetve az Állítsátok meg Arturo Uit című szatírikus játékát. Mások viszont színházreformjait, valamint drámaelméleti munkásságát értékelik legtöbbre.

Három színműve antikvár kiadásban 890 ft-os áron kapható a Kalendárium Press webáruházában.)   bertolt_brecht_4.jpg

 

 

 130 éve született GIUSEPPE UNGARETTI olasz költő. A két világháború közötti olasz költészet legjelentősebb irányzatának, a hermetizmusnak egyik vezető alakja  volt. Verseinek megalkotásában szakított a hagyományos, retorikus költői nyelvezettel, közlendőjét formai és hangulati tényezőkre bízta. A kritika főként azért becsüli nagyra művészetét, mert bizonyságot szolgáltat a modern korunkban is hatni képes humanizmusra. Költészete sokszor maga az élmény megfogalmazása a legegyszerűbb szavakkal, kivált igaz ez a háború idején született verseire, amelyeket katonaként a rövidke tűzszünetek alatt, sebtében vetett papírra. Hazájában a Novecento legnagyobb lírikusaként tisztelik emlékét, és az irodalomtörténészek máig nem értik a bíráló bizottságot, amiért nem jutalmazták Nobel-díjjal, miközben két tanítványa is elnyerte a legrangosabb irodalmi kitüntetést.

475 éve hunyt el JOHANN MAYER VON ECK német teológus. Luther Márton egyik nagy ellenfele volt, ő írta Luther tételei ellen az "Obeisci" című iratot, ami miatt persze éles vitába is keveredett vele. Összecsapásuk idővel teljesen elmérgesedett, ő eszközölte ki Luther kiközösítését az egyházból. Vallásos és vitairatainak gyűjteményes kötetét Augsburgban ő maga adta ki.

wilhelm_rontgen1.jpg95 éve hunyt el WILHELM CONRAD RÖNTGEN Nobel-díjas német fizikus. Ritka bizalmatlan ember volt, magányosan, nagy titokban kísérletezgetett, igaz viszont, hogy világraszóló eredményeket ért el. Felfedezte például a róla elnevezett röntgen-sugárzást, amelyet ő különben eredetileg X-sugárzásnak nevezett el. Szenzációs felfedezéséért 1901-ben ő kapta a legelső fizikai Nobel-díjat. (Bővebben lásd a blog külön posztjában.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

kertesz_peter.jpg75 éves KERTÉSZ PÉTER színész. 1965-ben kapott diplomát a főiskolán, pályáját a szolnoki Szigligeti Színházban kezdte, s egyik első szerepében már a Rómeó és Júlia főhősét alakíthatta. A Fővárosi Operettszínházba szerződött, s közel tízéves ottani működése alatt a könnyebb műfajokban is nevet szerzett, bebizonyítván, hogy megnyerő külseje kellemes énekhanggal párosul. Amíg készítettek Magyarországon tévéfilmeket, azokban is rendre feltűnt, aztán pedig a Szomszédok című teleregényben találkozhattunk vele, de mióta az is megszűnt, inkább csak a hangját hallhatjuk. A szinkron ugyanis gyakran foglalkoztatja.

60 éves RICARDO GARECA argentin labdarúgó, az 1994-ben Dél-Amerikai Szuper Kupát nyert Independiente játékosa, a válogatott volt tagja.

50 éves MATTHIAS HAMANN német labdarúgó, a Kaiserslautern, a Bayern és az 1860 München volt játékosa.

55 éves ALAN McINALLY skót labdarúgó, a Celtic és Aston Villa volt játékosa, majd a Bayern München 1990-ben bajnokságot nyert csapatának tagja. 

Ma ünnepel még:

LAURA DERN (1967) amerikai színésznő, A maszk, a Veszett a világ, a Kék bársony, a Jurassic park, A falak mögött és a Gyújtópont című film szereplője.

MARCELA POSADA (1971) kolumbiai színésznő, a nálunk is népszerű Betty, a csúnya lány című filmsorozatban Sandra alakítója.

mark_spitz.jpgMARK SPITZ (1950) amerikai úszó, minden idők legeredményesebb úszója, kilencszeres olimpiai bajnok, aki 1972-ben mind a hét aranyérmét világcsúccsal nyerte, s akit a vízisportok kategóriában a XX. század férfi versenyzőjének választottak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4613650004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása