Válogatott napi évfordulók

2018. február 10. 06:26 - hudobny

Julius Tomasovce közbeszól

Egykoron nagy világcsavargó barátom, Julius Tomasovce ma este bálba megy, és ennek kapcsán elmesélte, mit látott Kongóban.

sapeur1.jpg

Kezdjük azzal, hogy két Kongó van, az egykori belga gyarmat, a volt Zaire, aminek most Kongói Demokratikus Köztársaság a neve, és a nála sokkal kisebb egykori francia gyarmat, Brazzaville-Kongó, amit most Kongói Köztársaságnak hívnak.

sapeur2.jpg

 Barátom ez utóbbiban járt, és a fővárosban, Brazzaville-ben egészen különleges fazonokat látott. Rejtélyes oknál fogva egyes kongói férfiak az egykori angol dandyk szokásait vették fel, és ezt leginkább az öltözködésükkel jelzik. Sapeur-nek hívják őket, és rögtön rájuk ismerni. Sapeur, azaz piperkőc bárki lehet, sok ilyen fazon napközben mondjuk egy autószerelő műhelyben dolgozik, aztán este kiöltözik, és rózsaszín öltönyben őrjíti a népet. Mivel rendkívül feltűnőek és teljesen kirínak az átlag afrikai képből, sok filmet forgattak már róluk, a leghíresebb közülük a Gentlemen of Bacongo, amely a világ minden részére eljutott.

sapeur3.jpg

 A kongói piperkőcök szeretik, ha megbámulják őket, hiszen ezért is öltözködnek feltűnően, úgyhogy faarccal ne menjünk el mellettük az utcán, azt viszont nem szeretik, ha kinevetjük őket. A barátom nem is tett ilyet, rutinos világcsavargóként megtanulta, hogy semmilyen furcsaságon ne nevessen, ha hosszú életű akar lenni a földön.

sapeur4.jpg

sapeur5.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2313650282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása