Válogatott napi évfordulók

2018. február 13. 08:29 - hudobny

Saljapin és Vahtangov kerek évfordulójára

Ma - február 13-án - két híres orosznak is kerek évfordulója van. Fjodor Saljapin 145, Jevgenyij Vahtangov pedig 135 éve született.

fjodor_saljapin.jpgFJODOR SALJAPIN operaénekes volt. A moszkvai Nagyszínházban kapta az első vastapsot, majd a XX. század első évtizedében meghódította a világot. 1920-ban kivándorolt, s előbb a new yorki Metropolitan közönségét, majd a párizsi operabarátokat kápráztatta el csodás basszus hangjával.  Leghíresebb alakítása a Borisz Godunov és a Mefiszto címszerepe. Budapesten is többször énekelt - természetesen nagy sikerrel.

 

 


jevgenyij_vahtangov.jpgJEVGENYIJ VAHTANGOV rendező és színész volt, a modern színházművészet egyik híres újítója, mindenfajta hamis szinpadi idealizálás ellensége, aki rendezéseiben  lelkesen küzdött  az  élet idillikus ábrázolása ellen. Művészi hitvallása szerint a mű korszerű értelmezése az előadás új formáit is megköveteli.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2313663628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása