Válogatott napi évfordulók

2018. február 14. 00:10 - hudobny

655 éve született Luxemburgi ZSIGMOND

Február 14-én 655 éve született Nürnbergben Luxemburgi ZSIGMOND magyar király és római császár.

zsigmond_3.jpg1387 márciusában lépett trónra, amelyen pontosan fél évszázadon át ült, ezért aztán uralkodása igen meghatározó volt a magyar történelemre nézve. Pedig nem nagyon rendelkezett a jó királyt jellemző tulajdonságokkal, nem volt sem bátor, sem túl okos, eszményképének, Szent László királynak a nyomába sem lépett. Szerencsére azonban rossz tulajdonságai sem tengtek túl, egyedül talán sokszor kegyetlen természete róható fel neki, de ezt akkoriban másként ítélte meg a közvélekedés.

Uralkodása első éveiben az anarchián próbált úrrá lenni, a hatalmát korlátozni szándékozó nemesekkel szemben maga is ligát szervezett, majd szövetséget kötött a nagyhatalmú Cillei Hermann gróffal, még a lányát is feleségül vette. Miután Zsigmond ilymódon megerősítette a hatalmát, lassanként megosztotta alattvalóival is, előbb fokozatosan a köznemeseket és polgárokat vonta be a közéletbe, majd rendszeressé tette a rendi országgyűléseket, és megindította a városok renddé szerveződését is. Mindent egybevetve külpolitikája is sikeresnek mondható, külföldi segítséggel ugyan, de egy időre sikerült visszaszorítania a törökök előretörését.

Nem neki személyesen persze, hiszen a harctéri bátorság különösen hiányzott belőle, ellenségei egyenesen gyávának tartották, ellenfeleit azonban oly előszeretettel küldte a vérpadra, hogy egy mai történész meg is pendítette: "lehetetlen nem gondolnunk arra, hogy a máglyák füstje és a szenvedés látványa után érzékei is sóvárogtak". Igazi lovagnak azért sem lehetett nevezni, mert a nőket egyáltalán nem becsülte, nemhogy nem bókolt szépségüknek, de szinte tudomást sem vett róluk. Igaz viszont, hogy őt sem tartották sokra a nők, második felesége, Cillei Borbála meg is csalta; ő volt az első magyar királyné, aki ezt nyíltan meg merte tenni, s ez sokat elmond Zsigmond tekintélyéről.

(A Zsigmond király Sienában című könyv 25% kedvezménnyel kapható a Kalendárium Press webáruházában, illetve egy ide írt vagy egy üzenetben küldött rendeléssel.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4913666030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása