Válogatott napi évfordulók

2018. február 14. 00:05 - hudobny

A mai nap - 2018. február 14.

a Kalendárium Press NAPTÁRA - 2018. február 14., szerda

a Nap kél 6.51, nyugszik 17.06 - a Hold kél 6.07, nyugszik 15.44 órakor

mottó: "Jó hírnév, dicsőség, / Angyali nagy szépség / Idővel porrá lesznek." /Balassi Bálint/

Bálint és Valentin napja. Tulajdonképpen ugyanarról a névről van szó, közös gyökerük a latin Valentinus családnév. Az pedig az erős, egészséges jelentésű valens melléknévből származott. A magyarban a Valentin előbb Valent lett, s ebből alakult ki a Bálint. Ma Brúnó és Konrád nevű ismerőseinket is köszöntsük!

Ma emlékezünk Szent Valentinusra, aki római vértanú áldozópap volt, de ma van Szent Cirill és Szent Metód emléknapja is. A szaloniki testvérpár dolgozta ki a cirill betűs szláv írást, amiért is Európa társ-védőszentjéül választották őket, II. János Pál pápa szerint az ő égi közbenjárásuk segített a vasfüggöny és a berlini fal lebontásában. Cirill 869-ben, Metód pedig 885-ben hunyt el.

Bálint régóta időjósló nap a népi kalendáriumban, a hideg idő bő, az enyhe rossz termést igér. A mai tavaszkezdő nap, faluhelyen ilyenkor ültették a kotlót. A Valentin-nap angolszász hagyományok honosításával pár éve hazánkban is új jelentést kapott; a szerelmesek ünnepe.

Ma:  - Ma van az Epilepsziások Világnapja. Valentin napján tartják, mert a szent az epilepsziások védőszentje.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

100 éve vezették be Oroszországban a GERGELY-NAPTÁR-t, 1918. február 1-jén 14-e lett.

205 éve született ALEKSZANDR DARGOMIZSSZKIJ orosz zeneszerző. Glinka mellett ő volt az új orosz nemzeti, realista zene kibontakoztatója; az 1856-ban bemutatott Ruszalka az első igazi önálló orosz operák közé tartozik. Legjelentősebb alkotása, Puskin Kővendég című művének megzenésítése befejezetlen maradt, csak 1872-ben, Rimszkij-Korszakov hangszerelésében adták elő első ízben.  

zsigmond_3.jpg650 éve született Nürnbergben ZSIGMOND magyar király. A magyar és cseh királyként, valamint német-római császárként uralkodott Zsigmond szokatlanul hosszú ideig, pontosan fél évszázadon át ült a trónon, és uralkodását tulajdonképpen üdvösnek mondhatjuk, hiszen sikerült úrrá lennie a feudális anarchián, átgondolt reformjaival megerősítette az államhatalmat, ő tette rendszeressé a rendi országgyűléseket, és visszaszorította a török hadak előretörését. (Bővebben lásd a külön posztban.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

hans_krankl.jpg65 éves HANS KRANKL osztrák labdarúgó. Akkor  ért a csúcsra, amikor a Rapid Wien színeiben 48 gólt lőtt, s ezzel ő lett a legjobb európai gólvágó, elnyerve természetesen az Aranycipőt. Miután az 1978-as világbajnokságon a válogatott tagjaként sem okozott csalódást, leigazolta a Barcelona, s nagy szerepe volt abban, hogy rá egy évre a spanyol csapat megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját. Spanyolországban is bebizonyította, hogy kiváló csatár, a gyöngébb osztrák bajnokság után a sztárokkal teletűzdelt spanyolban is a gólkirályi címig vitte. Sikerekben gazdag pályafutásának súlyos autóbalesete vetett véget.

60 éves BARTAL ZSUZSA színésznő, a Pesti Magyar Színház tagja, a II. József és a Fanni hagyományai című tévéfilm, valamint a Liszt Ferenc élete című filmsorozat szereplője.

55 éves ENRICO COLANTONI kanadai színész, A klónok eljövetele, a James Dean, a Lökött ügynök és a Rossz pénz című film szereplője, a Veronica Mars című filmsorozatban Keith Mars alakítója.

danai_gurira5.jpg40 éves DANAI GURIRA zimbabwei színésznő, a Walking Dead című sorozatban Michonne alakítója.

40 éves DARIUS SONGAILA litván kosárlabdázó, a Washington Wizards volt játékosa, a 2003-ban Európa-bajnoki címet szerzett litván válogatott tagja.

55 éves TUMBÁSZ JÓZSEF kick-boksz versenyző, profi világ- és Európa-bajnok. Ma ünnepel még:

KEVIN KEEGAN (1951) angol labdarúgó, egykori válogatott, az 1978-as és 1979-es Aranylabda kitüntetettje.

SIR KATI (1950) színésznő, a Família Kft. című filmsorozatban az imádnivalóan bugyuta Mónika alakítója.

VÁGÓ ISTVÁN (1949) újságíró, műsorvezető, egykoron népszerű nyelvi műsorok és televíziós vetélkedők, például a Legyen Ön is milliomos! műsorvezetője.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr10013666184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása