Válogatott napi évfordulók

2018. február 15. 00:10 - hudobny

A mai nap - 2018. február 15.

a Kalendárium Press NAPTÁRA - 2018. február 15., csütörtök

a Nap kél 6.50, nyugszik 17.07 - a Hold kél 6.41, nyugszik 16.45 órakor

mottó: "Az is gyönyörű, a mézet üvegen keresztül nyalni." /Bartos Róza/

      - Kolos és Georgina napja. A Kolos az azóta kiveszett Skolasztika női név férfi változata volt, s eredetileg a tanító jelentéssel bírt. A Georgina a görög Georgiosz, illetve a latin Georgius nőnemű alakja, s ebből lett a Györgyi is. Ma Alfréd és Szigfrid nevű ismerőseinket is köszöntsük!

      - Ma van Lindisfarnei Szent Kálmán és Boldog Szász Jordán ünnepe. Kálmán egy skót kolostor szerzetese volt, és nagy tekintélyt szerzett, még a király is meghallgatta. 676-ban halt meg. Jordán a rendalapító Szent Domonkos utódja volt a domonkosok élén, és tizenöt éven át irányította a rend életét. Eredményesen, a rend konventjeinek száma például harmincról háromszázra nőtt, s hogy rendjét népszerűsítse, Jordán beutazta egész Európát, ami a XIII. században bátor és embertpróbáló vállalkozás volt. De hasznos, megesett, hogy egyszerre annyian jelentkeztek a rendbe, hogy nem volt elég szerzetesi ruha az újoncoknak.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

      - 185 éve mutatták be először a BÁNK BÁN-t. Katona József drámájának első előadása Kassa érdeme. * * *

      - 110 éve született Rákospalotán OSVÁTH JÚLIA operaénekesnő. Előbb a Mátyás-templom szólistája, majd az Operaház magánénekesnője volt, és méltatói szerint nagyszerű művészete elsősorban a Mozart-operák főszerepeiben bontakozott ki, de kitűnő alakítást nyújtott a Rózsalovagban, a Nürnbergi mesterdalnokokban és a Bánk bánban is.

toto.jpg      - 120 éve született TOTO olasz színész. Antonio de Curtis-nak hívták, és igazi herceg volt. Népszerűségét azonban komikusként szerezte, a leg-híresebb olasz rendezők foglalkoztatták. Ismert filmje az Ismerős ismeretlenek, A bolond gyógyász és az Olasz capriccio.

- 115 éve született a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson ZSIGRAY JULIANNA írónő. Kivált novellái és szórakoztató regényei voltak nagyon kedveltek, különösen a női olvasók körében. Jelentős könyve a Szüts Mara házassága, a Lázadó szív és az Utolsó farsang, de sikerült alkotások életrajzi regényei - A Sugár úti palota és a Tragikus keringő - is. (Utóbbi kettő antikvár példányokban kapható a Kalendárium Press webáruházában.)

      - 185 éve hunyt el RUZITSKA IGNÁC zeneszerző és zenepedagógus. Már gyermekkorában énekelt a pozsonyi dómban, majd a veszprémi káptalani zenekar tagja lett. Később a Veszprém Vármegyei Zenetársaság őt bízta meg a környék zenéjének feltárásával, ő szerkesztette a "Magyar Nóták Veszprém Vármegyéből" című kiadványsorozatot, amelyben saját kompozícióit is kiadta. A 15 kötetes hatalmas munka megjelentetésére közel tíz évre volt szükség. Múlhatatlan érdeme, hogy Bihari János legendás cigányprímás több szerzeménye - így a híres Rákóczi-induló is - az ő feljegyzése alapján maradt fenn. Zeneszerzőként főleg magyar nótákat alkotott.

bartos_roza.jpg      - 85 éve hunyt el BARTOS RÓZA, Vajda János felesége. (Bővebben lásd külön posztban.)

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

      - 45 éves AMY VAN DYKEN amerikai úszónő. Amikor egy világbajnoki ezüst- és egy bronzéremmel megérkezett az atlantai olimpiára, senki nem gondolta volna, hogy az ötkarikás játékok egyik legeredményesebb sportolójaként távozik majd. Pedig így történt, az úszóversenyeken négy aranyérmet akasztottak a nyakába, s ezzel sporttörténelmet írt; ő lett ugyanis az amerikai sport első női versenyzője, aki egyetlen olimpián négyszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Összesen ötszörös olimpiai bajnok, tagja volt ugyanis a sydney-i olimpián győztes 4x100-as gyorsváltónak is. Egyébként annak idején gyógyászati célból vitték úszni a szülei, asztma kínozta, alig kapott levegőt. Csakúgy mint később sikerei láttán ellenfelei.

agustina_cherri_jpg2.jpg      - 35 éves AGUSTINA CHERRI argentin színésznő, az egyik hazai kereskedelmi tévécsatornára is eljutott Lucecita című filmsorozat főszereplője; Lucia Escobar alakítója. (Bővebben lásd külön posztban.)

      - 75 éves MÓDOS PÉTER író, a Hogy szaladnak a fák, a Haladék és a BUÉK című film forgatókönyvének szerzője.

      - 45 éves KATERINA NEUMANNOVÁ cseh sífutónő, kétszeres világbajnok, a torinói olimpián a 30 kilométeres szabadstílusú sífutás aranyérmese.

 oravecz_imre1.jpg     - 75 éves ORAVECZ IMRE költő, író, műfordító, egyebek mellett A hopik könyve, az Ondrok gödre, a Máshogy mindenki más, a Távozó fa, illetve a tavaly (ismét) megjelent Héj és a Kaliforniai fürj című könyvek szerzője - amelyek közül több is kapható 25% kedvezménnyel a Kalendárium Press webáruházában.

      - 45 éves SARAH WYNTER ausztrál színésznő, a Sátáni játszma, A hatodik napon, a Hajsza az idővel és A szél menyasszonya című film szereplője, a 24 című filmsorozatban Kate Warner alakítója. Ma ünnepel még:

      - CSISZTU ZSUZSA (1970) tornásznő és újságíró, sokszoros magyar bajnok, a szöuli olimpián nyolcadik helyezést elért csapat tagja, majd televíziós műsorvezető.

      - RENEE O'CONNOR (1971) amerikai színésznő, a magyar képernyőkön is népszerűvé vált Xena című filmsorozatban Gabrielle alakítója.

      - JANE SEYMOUR (1951) angol színésznő, a Hasfelmetsző Jack, az Élni és halni hagyni, A szív dolgai, a Flört a halállal, a Mennyei kutya és a Titokzatos vendég című film főszereplője, a hozzánk is eljutott Quinn doktornő című filmsorozat címszereplője.

- ALEX BORSTEIN (1971) amerikai színésznő, a Bocsánatos bűnös, A Macskanő és A kulcsfigura című film szereplője.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3713670048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása