Válogatott napi évfordulók

2018. február 16. 00:15 - hudobny

A mai nap - 2018. február 16.

a Kalendárium Press NAPTÁRA - 2018. február 16., péntek

a Nap kél 6.48, nyugszik 17.09 - a Hold kél 7.12, nyugszik 17.48 órakor

mottó: "Legszebb álmaink mindig azok, amelyeket sohasem valósíthatunk meg." /Justh Zsigmond/

      - Julianna és Lilla napja. A Julianna a latin Julianus női változata, s az ókori Rómában eredetileg a Julius család viselte, s azt jelentette: fényes, ragyogó. A Lilla a török Leila közvetítésével került nyelvünkbe, de még régibb eredetű, már a perzsában is létezett, és sötét hajú jelentéssel bírt. Ma Dániel, Fülöp és Illés nevű ismerőseinket is köszöntsük!

      - Ma Sempringhami Szent Gilbertre emlékezünk, aki normann hitvalló volt, s 1135-ben ő alapította a gilbertinusok rendjét, az egyetlen Angliában alapított szerzetesrendet. Aszkéta életével még a szigorú szerzetesek közül is kirítt. Akik ismerték, nagyon csodálkoztak rajta, hogy annyi élelmen, amit ő eszik, hogyan lehet egyáltalán megélni. Asztalát ráadásul dúsan megrakatta finomságokkal, de mindent szétosztott a szegények között, ő beérte a morzsákkal. Ruhája alatt szúrós szőrcsuhát hordott, és kizárólag ülve aludt. Már ha aludt, mert az éjszaka jó részét imádkozással töltötte. A gilbertinusok rendjét VIII. Henrik záratta be 1519-ben.

      - A néphit szerint Juliannától kell az időnek melegebbre fordulnia, ha azonban az alábbi mondás járja: Julianna kitette a dunnáját levegőzni, és az kiszakadt.

Ma:  - Ma van Litvánia nemzeti ünnepe.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

justh_zsigmond_2.jpg      - 155 éve született a Békés megyei Szentetornyán JUSTH ZSIGMOND író. Külföldön tanult, jogi és közgazdasági tanulmányokat folytatott, de Reviczky Gyula biztatására szépirodalommal kezdett foglalkozni. Első elbeszélései 1887-ben jelentek meg, korai művei francia hatás alatt születtek. Naplójának Párizsban vezetett része is különösen izgalmas olvasmány, hiszen olyan hírességek mindennapjairól szól, mint Munkácsy Mihály vagy Sarah Bernhardt. Hazatérése után érdeklődése a népélet felé fordult, témáit gyakran választotta a falu világából. Legjelentősebb könyve a Gányó Julcsa és A puszta könyve, valamint utolsó regénye, A pénz legendája. A hit című könyvét később népszínművé dolgozták át. Élete vége felé súlyos tüdőbaja miatt délszaki vidékekre menekült, Itálián és Franciaországon kívül járt Egyiptomban és Indiában is, de a halál mégis utolérte. Fiatalon hunyt el, alig múlt harmincéves,  amikor Cannes-ban örökre lehunyta a szemét. (Az utazás filozófiája című könyve 25% kedvezménnyel kapható itt:)

      - 70 éve hunyt el BARTA ISTVÁN vízilabdázó. A válogatott kapusa volt, s a csapat 1928-ban Amszterdamban olimpiai ezüstérmet, 1932-ben Los Angelesben pedig olimpiai bajnokságot szerzett. Háromszor nyert Európa-bajnokságot is. Kiváló sportember volt, úszóként is versenyzett, s többször diadalmaskodott az országos bajnokságon.

konigsmark_aurora.jpg      - 290 éve hunyt el KÖNIGSMARK AURORA svéd grófnő, Erős Ágost szász választófejedelem kedvese. (Bővebben lásd külön posztban)

      - 55 éve hunyt el LAJTHA LÁSZLÓ zeneszerző és népzenekutató. Évekig a Néprajzi Múzeumban dolgozott, s tanított a Nemzeti Zenedében, amelynek néhány évig igazgatója is volt. Népzenei kutatásait Bartók és Kodály oldalán kezdte, és haláláig folytatta. Főként szimfonikus és kamarazenét, valamint vokális műveket komponált, amelyekkel több nemzetközi díjat nyert. Egyik alapítója volt az International Folk Music Council-nek.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

      - 75 éves ANTHONY DOWELL brit balettművész. Még nem volt húszéves, amikor már a tekintélyes Royal Ballet táncosa lehetett, s remek teljesítménnyel szolgálta meg a bizalmat. Másfél évtizedig táncolt a nagyhírű társulatban, volt a Hamupipőke Hercege, A vihar Prosperója, A hattyúk tava Siegfriedje, de eltáncolta a Rómeó és Júlia szinte valamennyi jelentős férfiszerepét is. Utána az Amerikai Balettszínházhoz szerződött, ám 1984-ben visszatért a Királyi Baletthez, de már nem táncosként, hanem vezetőként, 1986-ban pedig a táncszínház igazgatója lett, s 2001-ig állt az intézmény élén. A kiváló balettművész a nyolcvanas években Magyarországon is vendégszerepelt.

      - 45 éves CHRISTIAN GUSTAVO BASSEDAS argentin labdarúgó, a Newcastle United egykori középpályása, a válogatott volt tagja.

      - 45 éves CATHY FREEMAN ausztrál atlétanő, kétszeres világbajnok, a sydney-i olimpián a 400 méteres síkfutás győztese, az első abo - azaz ausztrál őslakos - olimpiai bajnok.

jarom_r_hanzl_k.jpg      - 70 éves JAROMîR HANZLîK cseh színész, a Sörgyári capriccio című filmben Pepin, a Kórház a város szélén című filmsorozatban pedig Roman Jáchym alakítója.

      - 80 éves BARRY PRIMUS amerikai színész, a New York, New York, A rózsa, Az éjszaka és a város, A szenzáció áldozatai és A mecénás szeretője című film szereplője.

      - 60 éves OSCAR SCHMIDT brazil kosárlabdázó, hazája kosárlabda sportjának élő legendája, öt olimpia résztvevője, világbajnoki bronzérmes.

 eckhart_tolle2.jpg     - 70 éves ECKHART TOLLE német származású kanadai író, ezoterikus, spirituális bestsellerek szerzője, egyebek mellett a magyarul is olvasható A most hatalma, az Új Föld, a Megszólal a csend, a Miért fontos, hogy rendkívüliek legyünk? és a Ki kérdezi, hogy ki vagyok én című könyv írója. Jelzett könyvei 25% kedvezménnyel rendelhetőek a linkre kattintva.

Ma ünnepel még:

      - BEBETO /José Roberto Gama de Oliveira/ (1964) brazil labdarúgó, a Botafogo legendás csatára, az 1994-es világbajnokságon győztes válogatott talán legnagyobb sztárja.

      - LeVAR BURTON (1957) amerikai színész, a Tűzvész: 72 óra Oaklandben, A süketnéma és A mindentudó ház című film, valamint a Star Trek-sorozat szereplője, a Star Trek - Enterprise című sorozat rendezője.

      - MAKSA ZOLTÁN (1962) humorista, az 1990-es humorfesztivál győztese, a Szeszélyes évszakok című tévéműsorban helyett kapott Maksa-híradó készítője.

      - JOHN McENROE (1959) amerikai teniszező, ötszörös világ- és háromszoros wimbledoni bajnok,  a fehér sport közelmúltjának egyik legnagyobb sztárja és fenegyereke.

      - NAILEA NORVIND (1970) mexikói színésznő, a Maria del Carmen című filmsorozatban Deborah alakítója.

      - ANGELO PERUZZI (1970) olasz labdarúgó, a Lazio volt visszavonult kapusa, a 2006-ban világbajnoki címet szerzett válogatott keret tagja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8413672554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása