Válogatott napi évfordulók

2018. február 18. 18:47 - hudobny

70 éves TONI IOMMI

Február 19-én 70 éves TONI IOMMI

toni_iommi.jpgAz angol gitáros Bill Ward dobossal 1967-ben alapított bandát Birmingham városában Rest néven, ehhez csatlakozott később apróhirdetés révén a Rare Breed együttesből Ozzy Osbourne énekes és Geezer Butler basszeros. A banda előbb Polka Tulk, majd Earth néven lépett fel, különösebb visszhang nélkül. Az áttörés 1969-ben következett be, amikor a négy srác beült a helyi moziba, hogy megnézzék a Black Sabbath című olcsó rémfilmet.

Az élmény hatására megvilágosodásuk, pontosabban megsötétedésük támadt: nevet és stílust változtattak, akkoriban nagyon durva, kemény zenére álltak át, és Black Sabbath-ként reklámozták magukat, némi sátánista körítéssel. Sőt, arra is rájöttek, hogy ha felcsavarják a hangerőt, a közönség nem tud fecserészni, és muszáj a zenére figyelni! Kerestek egy menedzsert is, aki azonban sajnálatos módon dzsessz-rajongó volt, így jóakaratának megnyeréséhez a banda (először és utoljára) dzsesszt játszott. A demo-kislemez igazi ritkaság, csak annyit lehet tudni, hogy Toni Wes Montgomery stílusában penget rajta. Tonit különben az sem zavarta a sikálásban, hogy két  ujján hiányzik egy-egy ujjperc - a hiányosságot gyakran kóláskupakkal pótolja. A Black Sabbath első lemeze 1970-ben jelent meg, elkészítése összesen nyolc órát vett igénybe és 1200 fontot kóstált - ehhez képest ma már a műfaj alapegysége. A második, Paranoid című LP már sokkal kifinomultabb munka, hiszen ezt négy hosszú napig csiszolgatták a stúdióban.

A többi már történelem - most csak annyit még, hogy Ozzyt 1978-ban rúgták ki alkoholizmusa miatt, de utódját nem sikerült megtalálni, ezért 1997-ben visszavették. De, hogy Ozzy nélkül is boldoguljanak, páran - köztük Toni - 2006-ban új bandát is alapítottak, ennek Heaven And Hell a neve, és Ronnie James Dio énekelt benne. Pár éve világkörüli turnét bonyolítottak, jártak mifelénk is, volt koncertjük Prágában, Kassán, Bécsben és Budapesten is. De már nem jöhetnek, mert Ronnie 2010-ben meghalt, s ezzel a bandának is vége lett.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1513679464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2018.02.19. 10:14:15

Ozzy hangja eredményezett pár szuper számot, amit tényleg max hangerővel kell hallgatni...
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása