Válogatott napi évfordulók

2018. február 20. 17:43 - hudobny

115 éve született ANAIS NIN

Február 21-én 115 éve született ANAIS NIN amerikai írónő

anais_nin1.jpgNem véletlen, hogy Anais néven egy buja illatú francia parfümöt is piacra dobtak, leghíresebb könyvét, a magyarul is megjelent Vénusz deltáját egy hajszál választja el a pornográfiától.

Ez a hajszál az amerikai írónő tehetsége, írásának remek nyelvezete nélkül a regény nem lenne több a szokványos pornókönyvnél. Így azonban az irodalomtörténet is számontartja, olyan hírességek sem átallották dícsérni, mint D.H. Lawrence, Charlie Chaplin, Max Ernst, Lawrence Durrell vagy Henry Miller. Az erotikus könyvet különben eredetileg - a megrendelés szerint - Henry Millernek kellett volna megírnia, akinek abban az időben éppen Anais volt az élettársa, s inkább rábízta a feladatot.

anais_nin1_jpg3.JPGAnais nem vette félvállról a dolgot, komoly könyvtári kutatásokba fogott, tanulmányozta az erotikus irodalom klasszikus alkotásait és a Kámaszutrát, s bár rendelkezett a témához szükséges alapos gyakorlati tapasztalatokkal, a könyv megírásához igénybe vette barátainak pajzán élményeit is. Amikor aztán ezekből is kifogytak, a népes baráti társaság - amelynek életéről Henry és June címmel, Uma Thurmannal a főszerepben híres film is készült - a fantáziáját is szabadjára engedte. De nehogy életszerűtlenek legyenek a pajkos jelenetek, úgy határoztak, "hogy amit kitaláltunk, azt vessük mindjárt alá a gyakorlat próbájának" - amint arról a valóság pontos ábrázolására e tekintetben is oly kényes írónő nagy vihart kavart Naplójában beszámolt.

Az említett Vénusz deltája című könyvében sajnos nem könnyű idevaló szalonképes részt találni, de a regény legelső mondatát mégis érdemes idézni, sokat sejtetően ugyanis így kezdődik: "Volt egyszer egy magyar kalandor..."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr313685498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása