Válogatott napi évfordulók

2018. február 22. 17:09 - hudobny

80 éves JIRÍ MENZEL

Február 23-án 80 éves JIRÍ MENZEL Oscar-díjas cseh filmrendező

jiri_menzel_3.jpgAmíg nem tudott olvasni, újságíró szeretett volna lenni - édesapja hírlapíró volt -, ám amikor elkezdett újságot olvasni, hamar elment a kedve tőle. Színpadi színésznek készült, s mivel tehetséggel is megáldotta a sors, természetesen nem vették fel a színiakadémiára, így az akkortájt szerveződő csehszlovák tévéhez került, s végül a Film- és Tévéművészeti Főiskola rendezői szakát végezte el.

Ennek ellenére filmszínészként kezdte a pályafutását, a rendezéssel a Katonai Filmstúdióban próbálkozott először, amikor behívták katonának, és így akarta ellógni a szolgálatot. Igencsak lusta ember ugyanis, saját bevallása szerint sem szeret dolgozni, tulajdonképpen még rendezni se nagyon. Pedig sikerélményben volt része bőven, rögtön első filmjével, a Szigorúan ellenőrzött vonatokkal nemzetközi elismerést szerzett, harmincévesen már Oscar-díjjal büszkélkedhetett, ami egy rendezőtől egészen kivételes teljesítmény. De a korán jött elismerés sem hozta meg a kedvét a munkához, még szerencse, hogy néha azért forgatott, s így több más jeles filmje mellett elkészülhetett másik remekműve, a Sörgyári capriccio is.

jiri_menzel_4.jpgSzínészként gyakrabban vállal feladatot - szigorúan csak statiszta-szerepet persze -, magyar filmekben is láthattuk, játszott például a Szívzűrben, a Koportosban és a Felhőjátékban, valamint Koltai Róbert Világszám című mozijában. Újabban gyakran rendez színházban, mert a filmkészítés technikai fejlődése egyre több munkát követel a rendezőtől is. Dolgozni pedig mint tudjuk, nem szeret.

(Trabanttal a Hiltonig című könyve 25% kedvezménnyel kapható a Kalendárium Press webáruházában, illetve egy ide írt vagy egy üzenetben küldött rendeléssel.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6313690332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása