Válogatott napi évfordulók

2018. február 27. 20:35 - hudobny

135 éve született SOMLAY ARTÚR

somlay_artur.jpgFebruár 28-án 135 éve született Budapesten SOMLAY ARTÚR színész

A modern magyar színházművészet kiemelkedő alakja volt, sajnos színpadi alakításairól nem készültek felvételek, így tehetségéről csak néhány filmjéből szerezhetünk bizonyságot, a mai nemzedék leginkább a Valahol Európában című film szereplőjeként idézheti maga elé alakját.

Talán azért sem rögzítették színpadi alakításait, mert a technika akkori színvonalán ez bizony nagy felfordulással járt, ő pedig a legkisebb zavaró tényezőt sem viselte el. Egyszer óriási botrányt csapott azzal, hogy leszólt a színpadról a közönségnek, fejezzék be a beszélgetést. Akik emiatt azzal vádolták meg, hogy nem tiszteli a közönséget, igazságtalanok voltak vele, mert a fényt rosszul beadó fővilágosítót például egyszerűen felpofozta. A világosítókkal egyébként is állandóan baja volt, így amikor vendégművésznek hívták egy másik színházba, a direktor a felkéréshez - nem kis éllel - utóiratot is mellékelt, emígyen: "Itt küldöm egyúttal fővilágosítómnak a fényképét, hogy megfelel-e Neked."

Legendásan hirtelen haragú, ingerlékeny ember volt, amikor nem úgy sikerült az általa főzött töltött káposzta, ahogy elképzelte, szétverte a csillárt. A kollégái ennek ellenére szerették, talán mert tudták, hogy vérében hordozta féktelen temperamentumát, édesanyja ugyanis olasz volt. Igazából ő is szerette persze a kollégáit, a negyvenes évek végén sokukat megmentette a börtöntől, a kitelepítéstől. Végül ő maga tört össze a nagy küzdelemben, 1951-ben önkezével vetett véget életének.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8813703778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása