Válogatott napi évfordulók

2018. március 02. 20:22 - hudobny

135 éve született CSORTOS GYULA

Március 3-án 135 éve született Munkácson CSORTOS GYULA színész

csortos_gyula.jpgTalán legismertebb alakítása a Hyppolit, a lakáj című film címszerepe, amelyet tökéletesen reá szabtak. A magánéletben ugyanis szinte ugyanolyan fensőbbséges előkelőséggel viselkedett mint a filmben, azzal a különbséggel, hogy az életben ő tartott lakájt. Imádta a dúsgazdag úriembereket körülvevő külsőségeket, inast és házvezetőnőt foglalkoztatott, egyszer pedig a Royal Szálló londinerét felfogadta "hivatásos cipőpucolónak", hiszen - mint mondta - dilettánst nem bízhat meg vele. Választékos eleganciával öltözködött, monoklit hordott és kalapot, a legfinomabb ruhákban járt, természetesen a legelőkelőbb helyekre.

Vacsorázni például rendszeresen a Gundelbe, ahová persze taxin ment, gyalog menni talán nem is látták soha. Órákig várakoztatta a taxit a kávéház előtt, hogy aztán elvigye a szomszédos színházba. Sokan nagyképűnek tartották, kollégáinak nagy részével sem jött ki, nem tűrte ugyanis a színészek italozását előadás előtt, egyszer meg is kérdezte gúnyosan a függöny felgördülése előtt; "Ma ki az inspekciós részeg?" A közönséget ugyan feltétlen tisztelte, a rajongókat viszont nem kedvelte, autogramot szinte sosem adott. Általában sem nagyon szerette az embereket, sokszor csalódott bennük. A kutyáját viszont imádta és jól is tartotta, pincsije például a lábánál aludt, s amikor a kutya megöregedve már nem tudott felugrani az ágyába, csináltatott neki egy feljárót.

Egy baj volt csak, nem keresett annyit, hogy főúri passzióit finanszírozni tudja. A legendás "havi 200 pengő fixet" ő egyetlen vacsora után a pincérnek adta borravalóként, úgyhogy nincs mit csodálkozni rajta, hogy állandóan pénzzavarban volt, pedig ő volt a legjobban fizetett színész akkoriban Pesten.

Egyik legkiválóbb színészünk végül szegényen halt meg; egy franciaágy, egy ezüstfejű bot és egy rézgyűrű maradt utána.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6313710828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása