Válogatott napi évfordulók

2018. március 19. 00:02 - hudobny

205 éve született DAVID LIVINGSTONE

Március 19-én 205 éve született DAVID LIVINGSTONE skót hittérítő és felfedező

david_livingstone_3_jpg6.jpgEgy Glasgow melletti kis falucskából származott, nyughatatlan fiatalember volt, kora gyerekkora óta az ismeretlen Afrikába vágyódott, de sok reménye nem lehetett, tehetséget ugyanis nemigen árult el magáról semmiben. A legnagyobb eséllyel misszionáriusi kiküldetésre pályázhatott, de amikor próba prédikálásra egy kis vidéki templomba küldték, lámpaláza miatt egy szót sem tudott kinyögni a szószéken, úgyhogy nem sokan támogatták jelentkezését.

Végül bámulatos kitartásával érte el, hogy a Londoni Missziós Társulat mégis elküldte álmai fekete földrészére, s ő igyekezett is megszolgálni a bizalmat, rögtön első útján felfedezte például a Ngami-tavat. Az igazság persze az, hogy a tavat valójában egy Oswell nevű fiatal arisztokrata fedezte fel, mivel azonban őt nem érdekelte a dicsőség, az ambíciózus Livingstone magának tulajdonítva a felfedezést további támogatásért a Királyi Földrajzi Társasághoz fordult, és meg is kapta. S bár később valóban sok fehér foltot tüntetett el Afrika térképéről - neki tulajdonítják a Zambezi felső folyásának, a Meru és a Bangveolo tónak, valamint a Victoria vízesésnek a felfedezését -, tevékenységének jelentőségét ő maga értékelte a legtöbbre. Hazánk szülötte, a híres Afrika-utazó, Magyar László például gyakran megelőzte, a skót kínosan is érezte magát, utazásai során többször kitért előle.

Hírnevéhez az is nagyban hozzájárult, hogy egyik útján egyszerűen nyoma veszett, és sokáig nem is találták. Előbb Cameront küldték el a felkutatására, de ő nem találta meg. Végül Stanley bukkant rá, de akkor már súlyos beteg volt. Vérhasban halt meg 1873-ban, holttestét később a Westminster apátságban helyezték végső nyugalomba.

(A képen látható antikvár könyv 570 ft-os áron kapható a Kalendárium Press webáruházában, illetve egy ide írt vagy egy üzenetben küldött rendeléssel.)

livingstone.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8113750792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása