Válogatott napi évfordulók

2018. március 23. 00:41 - hudobny

65 éves CHAKA KHAN

Március 23-án 65 éves CHAKA KHAN amerikai énekesnő

chaka_khan_3.jpgA fekete bőrű, még nagymamaként is vonzó énekesnő nem csak a szemnek, a fülnek is gyönyörűség. A kistermetű, csábos hölgy Yvette Marie Stephens néven született, és már 12 évesen helyi együttesek tagjaként lépett fel. Tagja volt egy afro-amerikai színháznak, nevét a Fekete Párducok mozgalomban vette fel. Hősnőnk 16 évesen elmenekült otthonról, miután összeveszett anyjával, és hogy ne kelljen hazatérnie, gyorsan férjhez ment.

Néhány kitérő után találkozott a chicagói Rufus együttessel, amelynek énekesnője lett. A banda 1974-es bemutatkozó lemeze, Stevie Wonder Tell Me Something Good című dala aranylemez, listavezető lett, és megkapták érte a Grammy-t is. A Rufus együttessel énekelte végig a hetvenes éveket, útjukat olyan dalok jelzik, mint a Sweet Thing, az Once You Get Started és a You Got The Love. 1978-ban szólópályára lépett, amely legalább olyan csodálatosan alakult: talán legnagyobb sikerét az I'm Every Woman és az I Feel for You című zengzeménnyel aratta. Noha alapvetően funkyt és rhythm and bluest énekelt, szívesen kirándult más területekre is, így például készített rap-lemezt, énekelt dzsesszt, gospelt és lírai dalokat. Főszerepet játszott az "1984" Rick Wakeman-féle filmváltozatában, énekelt Stevie Winwooddal és Frank Zappá-val, Robert Palmerrel és David Bowie-val.

A nyolcvanas években magánélete válságba jutott, kábítószer- és torokproblémái voltak, de valahogy ezen is túljutott. Néhány évig Európába tette át működésének színterét, 1988-ban hozzánk is eljutott egy koncert erejéig. A rock egyik legvonzóbb nagymamája ma már nincs a csúcson, de hangja még mindig a régi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr313767546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása