Válogatott napi évfordulók

2018. április 06. 00:04 - hudobny

A mai nap - 2018. április 6.

a Kalendárium Press NAPTÁRA                        2018. április 6., péntek

a Nap kél 6.13, nyugszik 19.20 - a Hold kél 0.36, nyugszik 9.52 órakor

mottó: "Oly korban élünk, mikor lehetetlenné válik minden lehető." /Vítezslav Nezval/

             - Vilmos és Bíborka napja. A Vilmos germán eredetű név, jelentése:  erős védelmező. Latin közvetítéssel terjedt el az európai nyelvekben, s a középkorban nagyon népszerű volt, sok uralkodó is viselte. A Bíborka régi magyar név. Ma Dénes és Taksony nevű ismerőseinket is köszöntsük!

            - Ma van Boldog Notker emléknapja. Bencés szerzetes volt, aki himnuszokat éppúgy írt, mint elméleti műveket, szekvenciái a műfaj halhatatlan alkotásai, fennmaradtak a Liber hymnorumban. Részben az ő műve a húsvéti ünnepi szentmisén manapság is énekelt Húsvét áldott áldozattja kezdetű szekvencia. Szónoknak is kiváló lett volna, bár ebbéli tevékenységét nagyban nehezítette súlyos fogbetegsége és beszédhibája, ami miatt önmagát maró gúnnyal Balbulusnak, azaz Hebegőnek nevezte. 912-ben hunyt el e napon.

 * * * * * Mai évfordulóink * * * * *

 raffaello1.jpg            - 535 éve született RAFFAELLO itáliai festőművész. A reneszánsz művészet kiemelkedő alkotója már gyermekkorában nagy tehetséget árult el a művészetek terén, amelyet később azzal is magyaráztak, hogy apja - a kor szokásaitól eltérően - ragaszkodott hozzá, hogy csecsemőként ne a dajkák, hanem édesanyja szoptassa. Akárhogy is történt, Raffaello hamar kiváló festővé érett, s művészi nagyságát az is bizonyítja, hogy képes volt belátni saját korlátait. Amint már Giorgio Vasari is méltatóan írta: "... látta, hogy nem tudja utolérni Michelangelót a saját területén, hát elhatározta, hogy másutt igyekszik utolérni, sőt talán felül is múlni". Sikerült is neki, főként Madonna-képeinek jártak csodájára - leghíresebb közülük a Sixtusi Madonna, nekünk pedig a legkedvesebb az Eszterházi madonna -, II. Gyula és  X. Leó pápa is nagyra becsülte művészetét, és több megbízáshoz juttatta. Pedig nemigen élt istenfélő életet, s bár kedves, segítőkész, szeretetreméltó ember volt, kicsapongásaitól sokszor voltak hangosak az itáliai városok. Leó pápa még azt is beígérte neki, ha megjavul, bíborossá teszi, de Raffaello továbbra is "csakis a maga titkos szerelmi ügyeivel törődött, s továbbra is mértéktelenül kivette a részét a testi örömökből". Féktelen természete korán felőrölte egészségét, s végül a quattrocento egyik legnagyobb művészi lángelméje pontosan 37. születés- napján adta vissza lelkét Teremtőjének.

 albrecht_durer_1.jpg            - 490 éve hunyt el ALBRECHT DÜRER német festő. A német festészet egyik legnagyobb mestere volt, de a mi szívünknek is különösen kedves, hiszen szegről-végről magyar. Ö maga is elismerte ezt naplójában, amelyben így írt: "Idősebb Albrecht Dürer a magyar királyságban született egy Ajtós nevű kis faluban, Gyula városka közelében, nyolc mérföldnyire Várad alatt... Első fia, Albrecht volt az édesapám... Második fiát Lászlónak nevezte, ő nyergesmester volt. Az ő fia, Niclas Dürer, az én unokafivérem Kölnben telepedett le, s ott Niclas Ungernek ismerik." Albrecht Dürert azonban sajnos nem nevezték Ungernek, de tartozunk az igazságnak azzal, hogy nem is lett volna jogos, hiszen ízig-vérig német festő volt, akinek művészete is a német gótika hagyományaiban gyökerezett. Mind a festészet, mind pedig a grafika terén maradandót alkotott, s remekművei közül néhányat a budapesti Szépművészeti Múzeumban is megcsodálhatunk. Képein magyar származásának nem látni jeleit, személyes tulajdonságai között azonban némi fantáziával találhatunk ismerős elemeket. Nagyon szeretett például utazni, s rendkívül fontos szerepet játszott életében a pénz. Németalföldi útinaplójában is a pénz a legfontosabb. Ilyeneket írt például: "Az urbinoi Raffaello holmijai teljesen szétszóródtak halála után. Egyik tanítványa, a bolognai Tomas, egy jó festő, látni kívánt engem. îgy azután eljött hozzám, és egy aranygyűrűt hozott ajándékba, antik munka, szépen metszett kővel, 5 forintot ér, de a kétszeresét is kínálták már érte".

            - 60 éve hunyt el VîTEZSLAV NEZVAL cseh író, költő és műfordító.  A  modern cseh költészet egyik legkiemelkedőbb alakja, hazája avantgard írói mozgalmának egyik legaktívabb résztvevője volt. Egyébként pedig igazi világfi, a legelőkelőbb prágai éjszakai mulatók törzsvendége, akinek egy táncosnőtől született egy törvénytelen gyermeke is, még szerencse, hogy felesége megértően fogadta a hírt, sőt a gyereket a két asszony közösen nevelte. Irodalmi munkássága során sem követte a megszokott a normákat, de ennek ellenére műveinek többsége szép és élvezhető. Legjobb kötete Az éjszaka költeményei, amely - több más alkotásával egyetemben - magyarul is olvasható.

 * * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

 roy_thinnes_3.jpg          - 80 éves ROY THINNES amerikai színész. A magyarországi televíziózás hőskorának egyik legnépszerűbb filmsorozata a Hosszú, forró nyár volt, a főszereplő, Ben Quick sorsának alakulása minden héten a képernyők elé szögezte a nézőket. És persze nem utolsó sorban a sorozat főhőse, a Ben Quick szerepében nálunk is népszerűséget szerzett Roy Thinnes. Aki már közel egy évtizede volt a pályán, amikor megkapta a sorozat főszerepét, ám igazából nem a tehetségének köszönhette a lehetőséget, hanem annak, hogy hasonlított Paul Newmanre. A Hosszú, forró nyár ugyanis eredetileg mozifilmnek készült - egyébként 60 éve, 1958-ban -, s abban Ben Quicket Paul Newman alakította. A hatvanas évek közepén tervbe vett filmsorozatot azonban nem vállalta el a felkapott színész, így esett a választás a rá igencsak hasonlító Roy Thinnesre. Aki nem sértődött meg ezen, inkább élt a lehetőséggel, és a sorozat révén hírnevet szerzett. Oly annyira, hogy egyike lett a legfoglalkoztatottabb televíziós színészeknek, közel nyolcvan produkcióban szerepelt, több eljutott hozzánk is, például a Falcon Crest című sorozata, amelyben Nick Hogant alakította. A Hosszú, forró nyár melletti másik leghíresebb sorozata, a The Invaders, amelyben földönkívüli lényekkel vette fel a harcot.

             - 50 éves ÁKOS énekes, egyebek mellett az Indiántánc, a Test és a Beavatás című lemez előadója.

        - 40 éves FABIANO COSTA brazil labdarúgó, az Internacional volt játékosa, a sydney-i olimpián járt válogatott tagja.

   grendel_lajos2.jpg         - 70 éves GRENDEL LAJOS szlovákiai magyar író, az Áttételek, a Galeri, a Mátyás király New Hontban, a Vezéráldozat és A kutya fája című könyv szerzője.

            - 30 éves FABRICE MUAMBA angol labdarúgó, a Birmingham City volt középpályása. Ma ünnepel még:

     - CZIFRA NOÉMI (1975) popénekesnő, műsorvezető, néhány éve az RTL Klub Való Világ című valóságshowjának háziasszonya.

            - MARILU HENNER (1952) amerikai színésznő, az Aranyláncok, Az éneklő cowboy és  A férfi, aki szerette a nőket című film főszereplője, a magyar tévében többször is vetített Taxi című minisorozatban Elaine Nardo alakítója.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6213813178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása