Válogatott napi évfordulók

2018. április 14. 10:00 - hudobny

Meghalt Milos Forman

Meghalt Milos Forman

milos_forman.jpgA cseh származású filmművész diákszínjátszóként kezdte egykoron, majd évekkel később két Oscar-díjával a külföldi gyökerű amerikai filmrendezők egyik vezéregyénisége lett. Amíg azonban odáig ért, sok kalandon és megpróbáltatáson kellett átmennie, de alapvetően derűs természet lévén, minden nehézséget legyőzött.

Ifjúkorát súlyos tragédia árnyékolta be, szülei a náci népírtás áldozatai lettek az auschwitzi haláltáborban, ő pedig rokonoknál nevelkedett fel. A hatvanas években a cseh új hullámot meglovagolva lett ismert rendező, s már első játékfilmjeiben, az Egy szöszi szerelme és a Tűz van, babám! című máig népszerű műveiben megadta művészetének alaphangját, sajátos humorát. Csehszlovákia 1968-as lerohanása aztán egy időre letörölte arcáról a derűs mosolyt, összepakolt, és meg sem állt Amerikáig.

A nagy víz túlpartján is hamar feltalálta magát, 1971-ben már filmet forgatott, 1975-ben pedig az ő nevétől volt hangos a világ; Száll a kakukk fészkére című filmje óriási sikert aratott, a kritikusok öt Oscarral jutalmazták, s akkoriban még nem volt szokásban, hogy egyetlen filmre dobálják az összes díjat. Rendezői Oscarból különben kettőt őrzött - a másikat az Amadeusért kapta -, bár többek szerint kiérdemelte volna a Hair-ért és a Ragtime-ért is. A mi szívünknek azonban kedvesebbek korai filmjei, hiszen Andula, a szerelmes szöszi nekünk is jó ismerősünk, csak nálunk Piroskának hívták.

S bár teljesen amerikai lett, cseh gyökereit nem feledte soha, mindháromszor cseh feleséget választott. Milos Forman 86 éves volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr413833258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása