Válogatott napi évfordulók

2018. április 28. 00:01 - hudobny

A mai nap - 2018. április 28.

a Kalendárium Press NAPTÁRA                      2018. április 28., szombat

a Nap kél 5.33, nyugszik 19.51 - a Hold kél 18.03, nyugszik 5.13 órakor

mottó: "Ki milyen arccal néz a világba, a világ olyan arccal néz vissza rá." /Hegel/

      - Valéria napja. A latin Valerius férfinév női párja. A Valeria különben az ókorban "magyar" vonatkozású is volt, hiszen így hívták Pannonia egyik tartományát, ide tartozott a Balaton és Pécs, az akkori Sopianae. Ma Pál, Patrícia és Teodóra nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

      - Ma van Grignion De Montfort Szent Lajos-Mária és Chanel Szent Péter ünnepe. A hosszú nevű szent híres vándorhitszónok és népmisszionárius volt, s életét különleges természetfeletti jelenségek kísérték. Remekül írt, A szentolvasó, Szűz Mária titka és A tökéletes Mária-tisztelet című könyve magyarul is megjelent. 1716-ban hunyt el. A francia Chanel Péter marista misszionárius volt, és a dél-tengeri Wallis és Futuna-szigeten hirdette az igét. Nem volt könnyű dolga az őslakók között, és hiába gondozta önfeláldozóan a betegeket, hiába tanítgatta lelkesen a gyerekeket, végül 1841-ben két futunai bennszülött a saját kunyhójában agyonverte.

Ma:   - Ma van a Munkahelyi Balesetek Gyásznapja.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

hopp_ferenc_1.jpg      - 185 éve született a morvaországi Fulneken HOPP FERENC műgyűjtő. Fiatalon látszerésznek tanult, de nem volt egy otthonülő típus, ötször utazta körül a Földet. Útjain főként kelet-ázsiai, kínai és japán műkincseket, ritkaságokat vásárolt, gyűjtőszenvedélye állítólag akkor kezdődött, amikor New York-ban egy japán megajándékozta egy ezüstpénzzel. Gyűjteményét később egyesítették az állam tulajdonában lévő kincsekkel, s ezekből nyílt meg 90 éve, 1923-ban a ma nevét viselő Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum az Andrássy úton. A megnyitó óriási szenzáció volt, a korabeli sajtó így lelkendezett: "A nyaralóba lépve mindjárt szembetűnik a kert, amelyhez fogható nincsen sem a fővárosban, sem az országban. hopp_ferenc_3.jpgMintha csak a mosolygó egű Japánnak egy részét varázsolták volna ide, a főváros közepébe. Buja keleti növények, ritka virágok ragadják meg a figyelmet, s a bokrok közül kandikálnak ki a hindu bálványok, a kínai és japán vázák és szobrok." A múzeum anyaga körülbelül húszezer darabból áll, a Hopp-féle műkincsek 95 százaléka kínai és japán eredetű. A múzeum - amely egyébként az egyetlen önálló kelet-ázsiai múzeum Kelet-Európában - 14 ezer kötetes könyvtárral is rendelkezik. És mindez a csoda jórészt egy képzetlen, de műértő optikusnak köszönhető.

terry_pratchett2.jpg      - 70 éve született TERRY PRATCHETT brit író. Tizenévesen jelent meg az első könyve, életében pedig nagyon sok regényt írt. Főként a fantasy és a sci-fi műfajában alkotott, és művei nagyon népszerűek lettek. Könyveit mintegy 50 millió példányban adták el világszerte, műveit több mint harminc nyelvre fordították le. Magyarul is nagyon sok könyve olvasható. 2015-ben hunyt el. (Égből szőtt kalap, Cseles és A hosszú háború című könyve 25% kedvezménnyel kapható a Kalendárium Press webáruházában, illetve egy ide írt vagy egy üzenetben küldött rendeléssel.)

      - 110 éve született OSKAR SCHINDLER német gyáriparos. Életét Steven Spielberg Oscar-díjas filmjéből jól ismerhetjük, s a film igaz; a szudéta-német gyáros a II. világháború idején mintegy 1300 zsidó életét mentette meg azzal, hogy gyáraiban alkalmazta őket. Ezzel minden vagyonát elvesztette, sőt, a háború után Argentínába emigrált, s csak 1957-ben tért vissza hazájába. 1963-ban Izrael A Világ Népeinek Igaza kitüntetéssel ismerte el érdemeit.

 roman_karmen2.jpg     - 40 éve hunyt el ROMAN KARMEN orosz híradó-operatőr. Életében nem-igen volt olyan pillanat, amikor bárki fogadott volna két kopejkába, hogy megéri a békés öregkort, mégis mellészegődött a szerencse, és végül 72 évesen hunyt el - ágyban, párnák között. Pedig mindent megtett, hogy ne így történjen, filmes pályafutása során mindenhová elment, ahol gyilkolták egymást az emberek. Kamerájával járta a csatatereket, forgatott a spanyol polgárháborúban, filmre vette a kínaiak harcát a japánok ellen, a második világháborúban pedig ő is ott volt a frontokon, például Sztálingrádnál és Moszkvánál, majd a szovjet csapatokkal ő is eljutott Berlinig. Szinte csoda, hogy amikor a felvevőgépe előtt emberek százai, ezrei estek el, ő mindezt megúszta. S azon rövid időszakokban, amikor éppen senki nem gyilkolt senkit a közelében, csatlakozott egy északi-sarki expedícióhoz, hogy ott is kipróbálja szervezetének tűrőképességét, s megkísértse a sorsot. Emellett filmezett Vietnamban és Burmában, Indonéziában és Indiában, Kubában és ki tudja még hol mindenhol, tudósított a berlini Reichstag-per tárgyalásáról és a nürnbergi perről. Egyszóval mozgékony ember volt világéletében, talán ezért is áldotta meg a sors a békés öregkor nyugalmával.

 mihail_kutuzov.jpg     - 205 éve hunyt el MIHAIL KUTUZOV orosz hadvezér. Zseniális stratéga volt, a Napóleon elleni háborúk hőse. Bár akkoriban nem csodálatos hadvezérnek, hanem szenilis vénembernek tartották, hisz a borogyinói csata idején már hatvanhétéves volt, s - tisztesség ne essék szólván - inkább látszott totyakos öregúrnak, mint lánglelkű tábornoknak. És sokáig úgy is tűnt, hogy ritka rossz választás volt kinevezése a védők élére, hiszen állandóan visszavonult, s amikor Moszkvát is feladta, honfitársai a fejét követelték. Kutuzov persze tudta, hogy a franciák nehezen tűrik a borzasztó orosz telet, így tulajdonképpen a híres napóleoni "grande armée"  végleges vereségét - bár Kutuzov több csatában is megverte - nem a csatatéren szenvedte el. Nem volt például elég takarmány a lovak ellátására, de Napóleon hamar túltette magát "ezen a csekélységen". Drágán megfizetett érte. Amint a hadtörténészek később megállapították: "Ha Kutuzov hajlandónak mutatkozik az újabb mérkőzésre, a franciák helyzete talán jobbra fordulhatott volna. De az agg fővezér nem akart a császárnak alkalmat adni ahhoz, hogy az orosz haderőt végleg szétverje..." Napóleon nem tehetett mást, Kutuzov seregének állandó támadásai közepette hazaindult. Moszkvából még százezer francia katona kezdte meg a visszavonulást, de végül csak ötezren élték túl a szörnyű megpróbáltatásokat. Az agg hadvezér pedig besöpörte az elismeréseket. Az oroszok Napoleon legyőzőjeként ünnepelték, megkapta a Szmolenszk hercege címet, s dicsőségének teljében hunyta le végleg a szemét. Bár nagyszerű ellenfele ellen közös európai háborút sürgetett, annak megindulását már nem érte.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

felfoldi_aniko_4.jpg      - 80 éves FELFÖLDI ANIKÓ színésznő. Kecskeméten kezdte pályafutását, majd nyolc évig a Vidám Színpadon játszott, mígnem a Fővárosi Operettszínház vendégként meghívta a Csókolj meg Katám! című darabba, s oly sikert aratott, hogy le is szerződtették. Ez 1966-ban történt, s azóta zenés darabok, operettek tucatnyi főszerepe fűződik a nevéhez, sikereit lehetetlen felsorolni, hisz volt például a Bál a Savoyban Daisyje és a Nebáncsvirág Corinnája, s ő is ott parádézott az Örült nők ketrecében. De sokoldalú művész, filmezett, játszott a Régi nyár, a  Beszterce ostroma és a Szeleburdi család című filmben, valamint a Princ, a katona című filmsorozatban, gyakran szinkronizál - állathangokat egészen bravúrosan -, meséket mond, és komoly színházi kellékgyűjteménye van. De a legnagyobb szerelme persze a zene, talán az se véletlen, hogy a kiváló zenész, a 2016-ban elhunyt Körmendi Vilmos felesége lett.

      - 55 éves SANDRINE DUMAS francia színésznő, a Házibuli és szerelem, valamint a Veronika kettős élete című film szereplője.

      - 75 éves JACQUES DUTRONC francia színész, a Francia négyes, a Van Gogh és A Vendome tér asszonya című film szereplője.

      - 45 éves IRIS MORHAMMER osztrák kézilabdázónő, a Hypo Niederösterreich minapi sztárja, a sydney-i olimpián a magyarok ellen kivételesen izgalmas meccset vívott válogatott tagja.

      - 40 éves ROBERT OLIVERI amerikai színész, volt gyereksztár, az Ollókezű Edward, a Drágám, a kölykök összementek és a Drágám, a kölyök marha nagy lett című film szereplője.

   - 45 éves PEDRO PAULETA portugál labdarúgó, a Paris Saint-Germain volt játékosa, a 2002-es világbajnokságon is szerepelt válogatott tagja.

         - 40 éves NATE RICHERT amerikai színész, a Sabrina, a tiniboszorkány című filmsorozatban Harvey Dwight Kinkle alakítója.

      - 55 éves TIHANYI SÁNDOR salakmotorversenyző, a Debreceni Volán, majd a Hajdú Volán válogatott kiválósága, sok diadal főszereplője, fényes bajnoki érmek birtokosa, aki néhány éve hajszál híján halálos balesetet szenvedett. Ma ünnepel még:

jessica_alba.jpg      - JESSICA ALBA (1981) amerikai színésznő, A bambanő, a Sötét angyal, a Sin City, A nyelvtanárnő és a Fantasztikus négyes című film szereplője.

      - AUTH CSILLA (1972) énekesnő,  a Katona Klári-féle Vigyél el és a Bon-Bon-os Szolnoki Péterrel énekelt Féltelek című dal előadója.

      - PENELOPE CRUZ (1974) spanyol színésznő, az Eleven hús, a Mindent anyámról, A meztelen Maya, a Vanília égbolt, a Corelli kapitány mandolinja, a Betépve, a Gothika, a Szahara, a Volver és a Las Bandidas című film főszereplője.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2613872670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása