Válogatott napi évfordulók

2018. június 10. 00:03 - hudobny

65 éves CSÁKÁNYI ESZTER

Június 10-én 65 éves CSÁKÁNYI ESZTER színésznő

csakanyi_eszter.jpgA kiváló színésznőnek a felejthetetlen Csákányi László leányaként volt kitől örökölnie a színészi tálentumot, amit azonban nem ismertek fel benne, háromszor is elutasították felvételét a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Végül a Nemzeti Színház stúdiójában ismerkedett meg a szakma rejtelmeivel, de a legtöbbet otthon, édesapjától tanult, például pontosságot és a hivatás iránti alázatot.

Kaposvárott kezdte pályafutását, majd több színház és szabadúszás után jelenleg az Örkény Színház társulatának tagja. Pályája során  csodás főszerepeket sorát játszhatta el, a többi között volt a Csárdáskirálynő Stázija, a Liliomfi Kamillája és a My Fair Lady Elizája, s közben persze filmezett is, a Szikrázó lányokkal kezdte, majd jött a Bástyasétány 74, az Ajándék ez a nap, a Gyerekgyilkosságok és a Nyomkereső. Ö maga különben legjobb színpadi alakításának az Akárki című darab Emmáját tartja, de az Yvonne, burgundi hercegnő című Gombrowicz-darab címszerepével sem vallott szégyent, németül még Bécsben is eljátszotta.

A közönség szeretete mellett a szakmai elismerés sem maradt el, Kossuth- és Jászai-díjas érdemes művész.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8214015650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása