Válogatott napi évfordulók

2018. június 17. 00:04 - hudobny

315 éve született JOHN WESLEY

Június 17-én 315 éve született JOHN WESLEY angol teológus, a metodista egyház alapítója

john_wesley.jpgEpworthban látta meg a napvilágot, Oxfordban tanult, majd pap édesapjának segédkezett, és 1728-ban ő is anglikán pap lett. Eközben Oxfordban testvére, Charles Szent Klub néven közösséget szervezett, amelynek tagjai szabályozott életmódjuk latin elnevezése, a methodus vitae miatt methodistáknak nevezték magukat. Oxfordba visszatérve John is csatlakozott a társasághoz, és saját bevallása szerint 1738. május 24-én este háromnegyed nyolckor megtért.

Ezután a klub tagjai másokat is megtérésre buzdítottak, ezért az anglikán klérus kitiltotta őket a templomokból. A metodisták azontúl a szabad ég alatt prédikáltak. A mozgalom nemsokára kinőtt az anglikán egyház kereteiből, és Wesley megszervezte a metodista egyházat. Az anglikán egyházból kivonult metodisták a szükségből erényt kovácsoltak, és nagy missziós tevékenységbe kezdtek. Kikötötték, hogy a lelkészeknek nem szabad három évnél tovább egy helyen prédikálniuk, ezért mozgalmuk hamar elterjedt. Mindamellett Wesley metodista felekezete lényegében megtartotta az anglikán egyház hittételeit.

Jellegzetes tanításuk viszont, hogy a megtérés, annak érzelmi átéléséből áll. A metodisták szerint az üdvösség biztos érzését és tudatát nem a szentségek adják, hanem közvetlenül a Szentlélek nyilvánítja ki a léleknek. A metodisták nagy súlyt fektetnek az erkölcsi parancsok megtartására.

A metodista egyház főként Angliában és Észak-Amerikában terjedt el, de természetesen működik egész Európában, így Magyarországon is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2714028796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása