Válogatott napi évfordulók

2018. június 22. 00:05 - hudobny

115 éve született JOHN DILLINGER

Június 22-én 115 éve született JOHN DILLINGER amerikai bankrabló

john_dillinger_1.jpgFiatalon a haditengerészetnél szolgált, de nem sokáig tűrte a fegyelmet, s pár hónap múlva megszökött. Első bűntette egy pitiáner rablás volt a sarki fűszeres ellen, ráadásul el is kapták közben, úgyhogy valójában a börtönben - az igazi profiktól tanulva - képezte ki magát bankrablóvá. Kiszabadulása után rövid idő alatt tucatnyi bankot rabolt ki társaival, s csakhamar Amerika elsőszámú közellensége lett belőle.

A kétes dicsőség nagyon tetszett neki, rendkívül hiú ember volt, elegáns öltönyben járt rabolni is. Szeretett jókat enni, inni, igazi világfinak mutatta magát, udvarias és gáláns volt a nőkkel, úgyhogy ha nem bűnöző lett volna, kellemes embernek mondhatnánk. Szerette az izgalmakat, ezért - a többi menő gengsztertől eltérően - "pályafutása" csúcsán is személyesen vett részt az akciókban, sokszor megállt a bankfiók ajtajában, és pisztollyal a kezében osztogatta a parancsokat embereinek, olyan volt mint egy karmester. Vakmerősége lett a veszte, Arizonában ugyanis egy éppen az akció környékén kószáló rendőrjárőr elfogta.

john_dillinger_2.jpgDe nem sokáig raboskodott, megszökött, nem is akárhogyan, tette a bűnügyi történelem egyik legegyszerűbb és egyben legravaszabb szökése volt: egy borotvával fapisztolyt faragott magának, bekente cipőboksszal, s azzal tartotta sakkban a börtönőrök egész csapatát. Ám végül az FBI-nak mégis sikerült leszámolnia vele, barátnőjét, a korabeli sajtóban csak "a piros ruhás hölgy"-ként emlegetett bordélyházi madamot felhasználva Chicagóban egy mozi elé csalták, ahol egy Martin Zarkovich nevű rendőr lelőtte.

A pisztoly - egy 38-as Smith and Wesson - ma is megvan, születésének 95. évfordulóján árverezték el több mint 25 ezer dollárért. Emléke fennmaradt, életéről több filmet is forgattak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1914031496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása