Válogatott napi évfordulók

2018. június 28. 00:04 - hudobny

1470 éve hunyt el THEODÓRA

Június 28-án 1470 éve hunyt el THEODÓRA bizánci császárné

theodora.jpgEgy cirkuszi állatápoló lánya volt, de csodálatos szépségű, és meglehetősen laza erkölcsű, Prokopios elbeszélése szerint "olyan nő... aki kibújva ruhájából meztelenül bárkinek elöl-hátul megmutatja, amit a férfiaknak nem szabad látniuk." Ez bizonyára fedi is a valóságot, bár erkölcstelenségét az idők folyamán a keresztény történetírók alaposan eltúlozták, Prokopios például oly részletességgel meséli el buja szerelmi kalandjait, hogy e helyen még idézni belőle is lehetetlenség.

Ha romlottságát el is túlozták, a pompa iránti rajongását nehéz lett volna, Justinianus császához férjhez menve sosem látott fényűzéssel vette körül magát. Valóságos "bizánci pompa" uralta akkortájt a császári udvart, s ez egyáltalán nem volt ellenére Justinianusnak sem. Ezzel együtt okos és bátor asszony volt, a Nika-féle lázadás során férje nagyrészt neki köszönhette életét és hatalmát.

Mind Justinianus, mind Theodóra kivételes ember volt, s ketten együtt erélyes uralkodásukkal nagy hasznára voltak Bizáncnak. A nép is kedvelte őket, egyedül adópolitikájuk miatt bírálták a császári párt, de adót fizetni már a kora középkorban sem szeretett senki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5614031502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása