Válogatott napi évfordulók

2018. július 08. 00:04 - hudobny

180 éve született FERDINAND ZEPPELIN

Július 8-án 180 éve született FERDINAND ZEPPELIN német feltaláló

ferdinand_zeppelin_1.pngA közvélekedés őt tartja a léghajózás atyjának, ami azonban csak részben fedi a valóságot. Az első kormányozható léghajót ugyanis - természetesen - egy magyar építette, Schwarz Dávidnak hívták, aki amilyen zseniális mérnök volt, olyan csapnivaló "menedzser". Pedig az általa épített léghajó remekül sikerült, bár első repülése során a nagy szélben lezuhant. Ez 1897-ben történt, s a kísérletnél ott volt Zeppelin gróf is, aki eredetileg katonatisztként szolgált, s szép karriert futott be, harcolt az amerikai polgárháborúban, s altábornagyi rangban került rendelkezési állományba. Csak ekkor kezdett a repülés problémájával foglalkozni, s mivel pénze volt rá, mindenhová elment, ahol valami őt foglalkoztató érdekesség történt. îgy került a tempelhofi gyakorlótérre is, ahol aztán szemtanúja lehetett Schwarz Dávid balsikerű kísérletének. A kudarc ellenére azonnal meglátta a lehetőséget a magyar feltaláló repülő szerkezetében, s az élhetetlen Schwarz halála után özvegyétől megvette a léghajó tervrajzait, majd kissé módosítva azokon, saját neve alatt mutatta be a világnak. Mindkét feltaláló kiváló szakember volt, lehetőségeik azonban jócskán különböztek. A magyar mérnök alig akarta elhinni, amikor nagy nehezen mégis kapott 30 ezer márkát a kísérleteihez, míg Zeppelin hatmillió márkás költségvetésből fejlesztgette Schwarz találmányát. Bizonyos mértékben ennek is köszönhető, hogy a nagyszerű találmány neve Zeppelin-léghajó és nem Schwarz-léghajó lett.

ferdinand_zeppelin_1_png2.jpgAz évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza a Találmányok enciklopédiája című könyvet ajánlja 25% kedvezménnyel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2014088959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása