Válogatott napi évfordulók

2018. július 09. 00:05 - hudobny

65 éves FA NÁNDOR

Július 9-én 65 éves FA NÁNDOR vitorlázó

fa_nandor1.jpegFiatalon amatőr vitorlásversenyző volt - főként a finn-dingi hajóosztályban szelte a habokat -, s bár a Balatont is szerette, mindig az óceánokra vágyott. A nyolcvanas évek elején aztán Gál Józseffel összefogva valóra váltotta álmát, megépítették az immáron legendás Szent Jupátot, amellyel körülvitorlázták a Földet. 1985. szeptemberében indultak útnak, és 70 ezer kilométert hajózva 717 nap után, 1987 szeptemberében értek célba. Sikerük máig emlékezetes, akkor magyarok százai utaztak ki a rijekai célbaéréshez, ő pedig a vízbe ugorva, úszva ment a magyar zászlóért.

Egy szárazföldi ország fiától igazán szenzációsnak számító sikere után izgalmas könyvben mesélte el kalandjaikat, majd áttért a szólóhajózásra, előbb a BOC Challenge versenyen indult el - amelyen különdíjat nyert -, 1992-93-ban pedig remek vitorlázással, óriási meglepetésre ötödik lett a Vendée Globe földkörüli versenyen. 2016-ban harmadszor is elindult a Vendée Globe-on, és világraszóló teljesítményként, a verseny legidősebb versenyzőjeként, 64 évesen a 8. helyen ért célba.

Ezt követően vonult vissza, és kivételesen sikeres pályafutását nemrég Magad, uram címmel könyvben is megírta.

fa_nandor2.jpgMely könyv 25% kedvezménnyel rendelhető a Kalendárium Press webáruházában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3214101297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása