Válogatott napi évfordulók

2020. március 19. 09:49 - hudobny

120 éve született FRÉDÉRIC JOLIOT-CURIE

Március 19-én 120 éve született FRÉDÉRIC JOLIOT-CURIE Nobel-díjas francia atomfizikus

frederic_joliot-curie_2.jpgJean Frédéric Joliot-nak hívták, a Curie nevet felesége, Iréne Curie, és annak családja iránti tiszteletből vette fel. 28 évesen már jelentős tudományos közleményeket publikált feleségével, és folytatta a Pierre és Marie Curie által elkezdett vizsgálatokat a radioaktivitással kapcsolatban. A följegyzések tanúsága szerint a mesterséges radioaktivitás felfedezéséről 1934. január 15-én, egy pénteki napon számolt be először barátainak. Kimutatta, hogy az uránhasadás egynél több új neutront termel, így alkalmas láncreakció keltésére. A siker nem is maradt el, már a következő évben megkapta - feleségével együtt - a Nobel-díjat, és a Sorbonne rendkívüli professzorává nevezték ki. 35 éves volt ekkor.

Később magkémiai laboratóriumot alapított és ő építette  Nyugat-Európa első ciklotronját. A II. világháború alatt részt vett az ellenállásban, 1946-ban az akkor alapított Francia Atomenergia Bizottság főbiztosává nevezték ki. 1948-ban az ő vezetésével építették fel az első francia atomreaktort. frederic_joliot-curie_1.jpgTevékenyen részt vett a nemzetközi békemozgalomban,  1950-ben egyik fő kezdeményezője volt a stockholmi felhívásnak, amely elítélte az atomenergia háborús felhasználását. "Minden ember nyomot hagy a Földön" - mondta többször is, és ő valóban nyomot hagyott. Emlékét megőrzi a tudomány, és békevágyával manapság is csak egyetérteni tudunk. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9315535324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása