Válogatott napi évfordulók

2022. október 19. 00:03 - hudobny

435 éve hunyt el FRANCESCO DE MEDICI

2022. október 19-én 435 éve hunyt el FRANCESCO DE MEDICI toscanai nagyherceg

francesco-de-medici-2.jpgA nagyhírű firenzei bankárcsalád tagja volt, s fiatalon - amint akkortájt írták - "nagyon lefoglalták a nők" és "nem nagyon szentelte magát az erénynek".

Firenze élére kerülve folytatta államférfitól kissé szokatlan életvitelét, jövedelmének gyarapítása céljából számos kétes üzletbe is belefogott, játékbarlangokat nyitott például Velencében és Rómában. Talán a női nem szépsége iránti lelkes hódolat csiszolta finom ízlésének köszönhető viszont, hogy lelkesen pártolta a művészeteket, s ebbéli foglalatossága örökre megőrzi a nevét. Az ő műgyűjteményén alapszik ugyanis a világhírű Uffizi-képtár, amelyet az általa átépített galériában helyezett el, s ő készíttette el a Tribunát, a II. emelet nyolcszögletű dísztermét, amely a herceg iparművészeti és ritkasággyűjteményének adott helyet.

francesco-de-medici.jpgA korabeli közvéleményt persze jobban foglalkoztatta híres szerelmi viszonya Bianca Cappellóval. Francesco ugyan nős volt, de Biancának külön lakást bérelt. Bianca, hogy a viszonyt még szorosabbá tegye, áldott állapotot színlelt, még "szült" is: egy idegen gyermeket csempészett a házba. Felesége halála után Francesco elvette Biancát, s békében éltek, amíg meg nem haltak. Mivel ugyanazon a napon érte utol őket a végzet, komoly gyanú támadt, hogy mérgezés áldozatai lettek. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5817957380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása