Válogatott napi évfordulók

2022. október 27. 00:02 - hudobny

240 éve született NICCOLO PAGANINI

2022. október 27-én 240 éve született NICCOLO PAGANINI olasz hegedűművész

nicc3.jpgMinden idők legnagyobb hegedűvirtuóza volt, kétségtelen tehetségével szinte mágikus vonzerő párosult, s ezért aztán már életében legendák szövődtek köré. Még évtizedekkel ezelőtt is kutatták a titkát, és a legvadabb feltételezések láttak napvilágot.

Sokan úgy vélték, hogy műtéttel tették alkalmassá ujjait arra, hogy akár egy húron is le tudjon játszani bonyolult dallamokat. Ezt a feltevést aztán nem tudták bizonyítékkal cáfolni, így azt állították ellene, hogy akkortájt még elég kezdetleges volt a sebészet, ezért az egyébként is tehetséges Paganini bizonyára nem kockáztatott meg egy kétesniccolo-paganini-3.jpg kimenetelű műtétet. Paganini titkát inkább magyarázza betegsége. Köztudott, hogy életében egyenesen szörnyszülöttnek tartották. Rendkívül sovány volt, természetellenesen hosszú karja egészen lelógott a teste mellett, vékony, csontos ujjai, mint a pók lábai nőttek ki tenyeréből. Ehhez társult hosszúkás arca, beesett szemei félelmetesen villogtak, tényleg úgy nézett ki, mint egy modern horrorfilm főszereplője. Az egykorú leírások alapján a legújabb kutatások betegségét Marfan-kórként diagnosztizálják.

paga.jpgA betegség ma is jól ismert, ám a benne szenvedők nem lettek második Paganinik, úgyhogy benne egészen szerencsésen találkozott a betegség és a zenei tehetség. Jellemző játéktudására, hogy a zeneirodalom addigi termése nem tette igazán próbára, így aztán zeneszerző lett, és magának komponált hegedűversenyeket. Amelyek hű előadása máig a legnagyobb próbája minden muzsikusnak. S a legjobbaknak sem mindig sikerül megbirkózni velük. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Barát Endre Boszorkánytánc című életrajzi regényét kínálja antikvár példányban. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5417963520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása