Válogatott napi évfordulók

2023. január 05. 00:06 - hudobny

85 éves I. JÁNOS KÁROLY volt spanyol király

2023. január 5-én 85 éves I. JÁNOS KÁROLY volt spanyol király

A fényes Bourbon-dinasztia sarja annak ellenére kapott királyi nevelést, hogy amikor cseperedett, egyáltalán nem volt biztos, hogy valaha trónra léphet. Akkoriban ugyanis Francisco Franco tábornok "uralkodott" Spanyolországban, a kis királyfi Rómában, Genfben és Portugáliában nevelkedett, s tízéves volt, amikor először spanyol földre lépett. Kivételesen sokoldalú képzettséget szerzett, tanult közgazdaságtant, filozófiát, történelmet, járt a katonai akadémiára, és megtanult több mint féltucat nyelvet.

1975-ben, Franco tábornok halála után két nappal lépett trónra, s mint egy modern monarchiában lenni szokott, a politikába nem ártja bele magát. Egyetlen egyszer avatkozott be a folyamatokba: 1981-ben határozott fellépésével megakadályozta a katonai hatalomátvételt. Ezt követően ő lett a spanyol egység jelképe, aki személyesen is sokat tett a polgárháború fájó örökségének felszámolásáért, a spanyolok történelmi megbékéléséért. Uralkodása legnagyobb részében nagyon népszerű volt, az alattvalók külön méltányolták, hogy látszólag egyszerű életet élt, tökéletesen ellátta protokolláris feladatait, de egyébként nem voltak látványos úri passziói. Amíg az egészsége engedte, sokat sportolt, máig szívesen olvas, klasszikus zenét hallgat, esténként pedig ugyanazokat a szappanoperákat nézi, mint egyszerű honfitársai. Méltó társa felesége, a szintén közkedveltségnek örvendő Zsófia görög hercegnő, német császárok és orosz cárok kései leszármazottja. 1962-ben házasodtak össze, három gyerekük született, Ilona, Krisztina és Fülöp, aki 2014-ben az örökébe lépett.

János Károlynak ugyanis megromlott az egészségi állapota, és az uralkodással járó kötelező feladatait már nem tudta maradéktalanul ellátni. Legalábbis ez volt a hivatalos indok, de lemondásában bizonyára az is nagyban közrejátszott, hogy pénzügyi visszaélés gyanújába keveredett. De ezt most hagyjuk, inkább arról, hogy a spanyolok ma is szeretik, még azt is elnézik neki, hogy sosem járt bikaviadalra. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9418017546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása