Válogatott napi évfordulók

2023. január 22. 00:09 - hudobny

235 éve született GEORGE GORDON BYRON

2023. január 22-én 235 éve született GEORGE GORDON BYRON angol költő

Az angol költészet egyik legnagyobb alakja igencsak vadóc gyerek volt, amit némiképp magyaráz, hogy dongalábbal született, s hogy elégtételt vegyen a sántaságán gúnyolódó társain, félelmetes verekedővé "képezte magát". Testi hibája azonban egész életében kínozta, sok fájdalmat okozott neki a szerelemben is, el lehet képzelni mit érzett például, amikor egyik fiatalkori imádottja "csak nem kezdek egy ilyen sántával" felkiáltással utasította vissza közeledését.

Fokozta elkeseredését, hogy hajlamos volt a hízásra is, nagyon szégyellte kövérségét, s bánatában vagy még többet evett-ivott, vagy könyörtelen diétára fogta magát. A sok kudarc szinte vad emberré tette, nem szívesen tűrte a szabályokat - amiket pedig a lord cím várományosától már fiatalon elvártak -, jellemző például, hogy cambridge-i diákként szelídített medvét költöztetett kollégiumi szobájába, mert a szabályok tiltották a kutyatartást. Ő maga is tisztában volt nehéz természetével, később feleségnek is olyan nőt választott, aki képes lehet kezelni őt.

De álma nem vált valóra, felesége csendes természete csak még jobban bosszantotta, s ez már házasságuk első napjaiban kiderült, mézesheteikről is mint "melaszoshetekről" számolt be egyik barátjának. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7418031488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása