Válogatott napi évfordulók

2023. január 22. 00:10 - hudobny

80 éve született CSEH TAMÁS

2023. január 22-én 80 éve született CSEH TAMÁS énekes, zeneszerző, színész

A meghatározhatatlan műfajt művelt énekes-gitáros már életében legendává, amolyan nemzeti intézménnyé vált, a Bereményi Gézával közösen elkövetett dalok egy egész nemzedék életérzését fejezték-fejezik ki tökéletes pontossággal.

Ő maga rajztanárként kezdte, az Üllői úton tanított, ágyrajáró volt, s albérleti szobájában gitárján zenélgetett. Egy kocsmában jött össze Bereményi Gézával, és hamar rájöttek, hogy az ő szövegei illeszkednek a dallamokhoz. A hallgatóságot sokáig csak ők ketten alkották, mígnem egyszer egy filmforgatáson "felfedezték" őket - ugyanis hősünk a forgatási szünetben rögtönzött műsort adott, és legnagyobb meglepetésére sikere volt.

Innentől aztán már göröngyös volt az út: disszidálási kísérlet, hazajövetel, zsúfolt előadóestek, végül jól fogyott lemezek, mutatóba pár cím: Levél nővéremnek, Antoine és Desiré, Fehér babák takarodója, Frontátvonulás, Műcsarnok. A Cseh-Bereményi dalok szövege és dallama különös, megfejthetetlen egységet alkot, műveik kivételesen hűen fejezik ki a sajátos kelet-közép-európai sorsot. Egy-egy nótájuk mára szinte népdallá lett, korosztályában félszavakból értik egymást, és e félszavakat éppen e dalok jelentik.

Színészként is szerepelt, a Szerelmem, Elektra, a Nyom nélkül, az Idő van, A turné és a 6:3 avagy, játszd újra Tutti című film szereplője volt. Az általános népszerűség mellé hivatalos elismerés is társult, előbb megkapta a Liszt Ferenc-díjat, majd a Kossuth-díjat is. A csodálatos zenész 2009-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

A képen látható könyv 30% kedvezménnyel rendelhető egy erre a címre írt elektronikus levélben: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2718031496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása