Válogatott napi évfordulók

2023. január 25. 00:03 - hudobny

85 éve született VLAGYIMIR VISZOCKIJ

2023. január 25-én 85 éve született VLAGYIMIR VISZOCKIJ orosz költő, színész és előadóművész

A modern orosz előadóművészet legtehetségesebb alakja volt, elsőrangú színész és valóságos kobzos, aki a verseit saját gitárkísérettel ő maga énekelte. Verseiben az orosz lélek legrejtettebb titkairól dalolt, és óriási népszerűséget szerzett, annak ellenére, hogy a szovjet hatóságok ott akadályozták, ahol tudták. Dalait mindenki ismerte - bár sem a rádióban, sem a televízióban nem játszották akkoriban -, megtörtént, hogy egy átmulatott éjszaka után reggelre rögtönzött versét este már visszahallotta kétszáz kilométerrel odébb. Egyik koncertjén elfelejtette egy ritkán előadott dalának befejező szakaszát, mire a közönség kórusban énekelte fel a színpadra a hiányzó részeket. Színészként is zseniális volt, Hamlet alakítása az egyetemes színházművészet egyik csúcsteljesítménye.

Honfitársai imádták, sajnos amiatt is, hogy mindenben követte az orosz szokásokat, masszívan ivott például. Már tizenévesen alkoholista lett, és később teljesen eluralkodott rajta szenvedélye, ha éppen nem volt más, még gyönyörű felesége, Marina Vlady kölnijét is megitta - amint arról a világhíres színésznő Szerelmem, Viszockij című könyvében beszámolt. Tőle tudjuk azt is, hogy az önpusztító zseni miként próbált megküzdeni a vodkával, Espéralt ültettetett be például a bőre alá, de amikor már nem bírta ital nélkül, igazi orosz virtussal egyszerűen késsel kivágta a saját húsából.  (Kalendárium Press)

 

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1918032758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása