Válogatott napi évfordulók

2023. január 27. 00:08 - hudobny

40 éve hunyt el LOUIS DE FUNES

2023. január 27-én 40 éve hunyt el LOUIS DE FUNES francia színész

Minden idők egyik legnépszerűbb francia komikusa valójában portugál származású volt, de ezt a gallok nem nagyon hangoztatják. Mint ahogy azt sem, hogy sokáig nem ismerték fel a tehetségét, a szívdöglesztő sztárokhoz szokott filmesek éveken át nem voltak hajlandók tudomást venni a kicsi, kopasz és csúnya színészről. Aki azonban színpadi művészként aprólékos munkával csiszolgatta született tehetségét, és 43 évesen végre felfedezte a film is.

Korábban is alakított epizódszerepeket a korszak nagy színészei mellett, de igazából csak a Fantomas-sorozattal és a Horgász a pácban című vígjátékával futott be. A világsikert viszont a máig gyakran sugárzott Csendőr-sorozat jelentette a számára, pedig a "szervek" mindent megtettek, hogy megakadályozzák az újabb és újabb részek forgatását. A csendőr-szakszervezet hivatalosan követelte a film betiltását, mondván a kétbalkezes Crouchot őrmester és ütődött csapata lejáratja a francia rendőrség tekintélyét. De a nézők nem hagyták kedvenceiket bántani, s végül a csendőrök kalandjai eljutottak a világ minden zugába.

A filmvásznon oly kedvesen csetlő-botló színész - akit a rajongók Fufunak hívtak - a kollégái elmondása szerint az életben ritka kiállhatatlan ember volt, mindenkinek dirigált, senki nem szeretett vele dolgozni, ennek ellenére szívesen vállalták, mert amiben ő szerepelt, az biztos sikert aratott. És bár későn kezdte, filmográfiája igen tekintélyes, több mint száz filmben játszott. Kevés barátja főként szarkasztikus humorát díjazta, jó példa erre szellemes mondása nehezen kiharcolt sikereiről: "Sokáig vártam, hogy a fölülhessek a piramis csúcsára, most meg szúrja a fenekem."

Otthon is ő volt a főnök, második felesége szinte cselédként élt mellette, de nem panaszkodott, a férje volt Európa egyik legjobban fizetett színésze. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2818034656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása