Válogatott napi évfordulók

2023. január 27. 00:07 - hudobny

75 éves MIHAIL BARISNYIKOV

2023. január 27-én 75 éves MIHAIL BARISNYIKOV orosz származású amerikai balett-táncos

Gyerekként sportolt, s az amilyen hasznos dolog egy átlagos gyerek számára, olyan káros volt neki, aki később balett-táncos akart lenni. A sport ugyan erőssé tette, ám a táncoláshoz szükséges hajlékonyságnak sokat ártott, de Mihail mindenképpen táncolni szeretett volna. Kíméletlen edzéstervbe fogott hát, kitartása és a sok önsanyargatás meghozta a gyümölcsét, már huszonévesen a Kirov Balett nemzetközileg is ismert szólistája. 26 éves volt, amikor a Bolsoj balett társulatával Torontóban vendégszerepelt, s két óra alatt határozott a későbbi sorsa felől: nem tért haza a többiekkel. Disszidálásának két következménye lett, egyrészt évekre elszakadt a Szovjetunióban maradt családjától, másrészt viszont a new york-i American Ballethez szerződve világhírnevet szerzett.

Nem szokványos táncos, mert amellett, hogy nagy szakmai alázattal táncolja el a klasszikus táncműveket, szívesen kirándul a művészetek más területeire. Akár filmszínésznek is elmehetne, mert bár az Áttörésben egy balettművészt alakított, a Fehér éjszakákban meg önmagát, volt már KGB-ügynök is. A magánéletben sem mindennapi figura, kezdve ott, hogy ő a nőket kedveli, és a szebbje közül válogat. Sokáig szerepelt a lapok címlapján, amikor Jessica Lange szerelme volt, a híres filmsztár gyereket is szült neki. Évek óta házasságban él, volt balett-táncosnő feleségétől három gyereke van.

S nagyon jellemző rá, hogy miközben nevét viselő Művészeti Központot nyitott Manhattanben, szerepet vállalt a Szex és New York című sorozatban. Angolul játszik a Broadway-n, és oroszul nem hajlandó megszólalni. Egy szót sem.  (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr1118034800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása