Válogatott napi évfordulók

2023. február 18. 00:18 - hudobny

320 éve hunyt el ZRÍNYI ILONA

2023. február 18-án 320 éve hunyt el ZRÍNYI ILONA, Munkács hős védője

Zrínyi Péter horvát bán lánya, majd előbb I. Rákóczi Ferenc, később Thököly Imre felesége volt, úgyhogy sorsa ezer szállal kötődött a magyar történelemhez. Ráadásul sokszor neki kellett átvennie az éppen a távolban harcoló férjei helyett a családfő szerepét, szigorú, de szeretetteljes nevelésének nagy része volt abban, hogy fia, II. Rákóczi Ferenc egyik legnagyobb történelmi személyiségünkké fejlődött.

De nemcsak a családi tűzhely körül állt helyt példásan, bátran kivette a részét még a csatából is. Három éven át ő védte a császáriaktól Munkács várát, s amint a kortárs krónikás írta: "Thökölyné bátor és férfi módon termett asszony lévén, maga is a bástyákra kimegyen és a kisütögető ágyúkat maga igazgatja, irányozza vala, s sütögeti vala ki".

Ám nemcsak bátor - és a korabeli ízlés szerint szép -, hanem okos asszony is volt, férfias erényeit csak akkor csillogtatta, ha férje távollétében azt a szükség megkívánta. Ha ura otthon volt, illedelmesen visszavonult, s férjével oly "szolgai engedelmességgel élt, hogy valóban jogosan volna méltó arra, hogy a házassági szentség erényeinek példaképéül állítsák". (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Dénes Zsófia máig népszerű életrajzi regényét kínálja, két antikvár kiadásban. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2518052024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása