Válogatott napi évfordulók

2023. március 12. 00:19 - hudobny

40 éve hunyt el RÁDAY IMRE

2023. március 12-én 40 éve hunyt el RÁDAY IMRE színész

Jávor Pál mellett a harmincas évek legnépszerűbb bonvivánja volt, igazi hősszerelmes, aki sok női szívet hódított meg - már persze a filmvásznon keresztül. Filmjei nagyon népszerűek ma is, elég csak a Dollárpapát, a Lila ákácot vagy a Lovagias ügyet említeni, amelyeket ma is gyakran látni a különböző tévécsatornákon. Fénykorában legnagyobb sikerét a Hölgy kissé bogaras című filmjével aratta, amelyben a csodálatos Tolnay Klárival játszott együtt, és sok német film főszerepében is megőrizte a filmszalag, évekig ugyanis a híres UFA filmgyár sztárja volt.

Hősünk azonban nemcsak sármos szívtipró volt, hanem remek színművész is, emlékezetes színpadi alakítások egész sora fűződik a nevéhez, volt például Razumihin a Bűn és bűnhődésben, illetve Csugunov a Farkasok és bárányokban, legtovább a Vígszínházban játszott. Emellett kiváló sanzonénekesként, mi több, rendezőként is bemutatkozott. Egyike volt legszebben beszélő színészeinknek, 1967-ben ő kapta az első Kazincy-díjat. Sokoldalúságára egyébként jellemző, hogy egyszer még a műfordítással is megpróbálkozott - igaz, nem teljesen önszántából. Történt pedig, hogy a Művész Színház szigorú direktora, Várkonyi Zoltán által rendezett angol darab próbája közben kiderült; hiányzik a szövegkönyvből két oldal. S mivel Várkonyi éppen külföldön volt, Ráday és partnere, Tolnay Klári az eredeti drámából lefordították a hiányzó részeket. Senki nem jött rá a turpisságra. Pedig nem is tudtak angolul.

Fia is jeles filmművész lett, a kiváló rendező és operatőr, valamint a lelkes városvédő, a tavalyelőtt elhunyt Ráday Mihály. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr10018069764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása