Válogatott napi évfordulók

2023. április 18. 00:05 - hudobny

215 éve született KARACS TERÉZ

2023. április 18-án 215 éve született KARACS TERÉZ pedagógus

Apja hírneves rézmetsző volt, háza a korabeli művészeti élet egyik központja, megfordult benne Vörösmarty, Kölcsey, Kazinczy és Déryné is, úgyhogy a kis Teréz igencsak élménygazdag környezetben nevelkedett. Anyja is művelt asszony volt, aki lányait nemcsak a háztartásvezetés mesterfogásaiba avatta be, de gondoskodott taníttatásukról is.

Teréz hálás is volt a sorsnak, hogy iskolázott nő lett belőle, annál inkább elszomorította viszont, hogy hozzá hasonlóan képzett asszonyt nem sokat talált maga körül. Elhatározta hát, hogy életét a nőnevelés ügyének szenteli. Amint később oly csodaszépen írta: "Lekötém magamat már igen ifjú koromban lelkemben megtermett azon eszmének, hogy minő boldog lennék én, ha valahol számomra működési tér nyílna, hol én fáradhatatlanul hinthetném a leányok szívébe azon magot, melyből a család, a nemzet boldogsága virulna fel".

Törekvései találkoztak Teleki Blanka terveivel, aki őt kérte fel közvetlen munkatársának, ám Teréz akkor már elígérkezett Miskolcra - ahol 1846-ban meg is nyitotta híres intézetét -, s maga helyett Lővei Klárát ajánlotta. Nemcsak a pedagógia, de a kultúrhistória is sokat köszönhet neki, miskolci működése után, Pesten ugyanis ő tanította Arany János unokáját, Szél Piroskát, s mivel bejáratos volt az idős költő házába, a kor irodalomtörténészei rávették, hogy megírja visszaemlékezéseit. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5618104654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása