Válogatott napi évfordulók

2023. április 29. 00:12 - hudobny

160 éve született WILLIAM RANDOLPH HEARST

2023. április 29-én 160 éve született WILLIAM RANDOLPH HEARST amerikai lapkiadó

Fénykorában alighanem nagyobb hatalma volt, mint az Egyesült Államok elnökének, ennek bizonyítására legyen elég annyi, hogy Orson Welles róla mintázta Aranypolgár című filmjének főhősét, bár Hearst viselt dolgai messze túltettek a filmbéli Kane polgár gátlástalan cselekedetein. Valódi maffia módszerekkel lett a világ legbefolyásosabb sajtóbirodalmának feje, hatalma csúcsán pedig nem ismert mértéket. Egyszer például rálőtt a nagytermészetű Charlie Chaplinre, aki egy szülinapi partin illetlenül viselkedett Hearst kedvesével, de az ünnepeltet találta fejbe, aki aztán a hivatalos jelentés szerint sok kaviárt evett, és gyomorrontásban halt meg. Hearst különben szívesen állította magát egy sorba Julius Caesarral és Napóleonnal, bár természetesen képességek dolgában a nyomukba sem léphetett; a rettegett sajtócézár például alig tudott a nyilvánosság előtt megszólalni, már kisebb társaság előtt is zavartan dadogott, kiverte a víz, aki nem ismerte - persze nem volt ilyen ember -, aligha hitte volna róla, hogy jórészt ő robbantotta ki a spanyol-amerikai háborút, legyen miről írnia lapjainak. Nagy szerepe volt McKinley elnök meggyilkolásában is, a zsarolás, a halálos fenyegetés pedig annyira mindennapos eszköze volt, hogy szinte szóra sem érdemes. Legfőbb célját azonban nem érte el, nem lett belőle az Egyesült Államok elnöke. (Kalendárium Press)

Megrendelés esetén a képen látható könyvet antikvár példányban tudjuk beszerezni Önnek. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr6518113072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása