Válogatott napi évfordulók

2023. május 01. 00:07 - hudobny

805 éve született I. RUDOLF német király

2023. május 1-jén 805 éve született I. RUDOLF német király

Ő vetette meg a később óriási területek felett uralkodó Habsburg-birodalom alapjait, s voltaképpen neki "köszönhető" a dinasztia magyarországi uralma is, ugyanis egy érvénytelen régi szerződésre hivatkozva - jogtalanul - a fiára hagyta igényét a magyar koronára. Ravasz eljárása miatt akár haragudhatnánk is rá, de már őseink is inkább szimpátiával viseltettek iránta. Ritka rokonszenves uralkodó volt ugyanis, szívesen viccelődött, és ő is eltűrte, ha vele tréfálkoztak, akár a legegyszerűbb parasztok is. Egyébként sem csinált nagy faksznit az uralkodásból, talán mert igencsak képzetlen ember volt, írni-olvasni sosem tanult meg, mint ahogy nem beszélt az akkori "világnyelven", latinul sem; egy német birodalmi gyűlésen rá is szólt az egyik püspökre; ha nem tud németül, üljön le szépen, és hallgasson. De még a saját koronázására is elfelejtette magával vinni a jogart, mindenki kétségbeesve szaladgált össze-vissza, mire Rudolf levette az asztalról a keresztet, mondván: "Ha az Úristennek jó a feszület, hogy azzal kormányozza a világot, akkor én is, meg az urak is megelégedhetnek vele jogar helyett". (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5318113808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása