Válogatott napi évfordulók

2023. május 03. 00:02 - hudobny

115 éve hunyt el TÜRR ISTVÁN

2023. május 3-án 115 éve hunyt el TÜRR ISTVÁN mérnök és szabadságharcos

Az olasz egységért küzdő Garibaldi vezérkari főnöke volt, ott verekedett a híres solferinói csatatéren, súlyosan meg is sebesült. Ez azonban nem gátolta abban, hogy a legendás "marsalai ezer" egyikeként Garibaldi oldalán partra szálljon Szicíliában. Az olasz egységért vívott küzdelemben tette halhatatlanná a nevét. Előbb Garibaldi első hadsegéde volt, majd a hadsereg főfelügyelője és tábornok lett. A csatatereken a 15. hadosztályt vezényelte, Nápoly elfoglalása után pedig ő lett a város és a tartomány katonai parancsnoka. 1860. október 1-jén ő vezette a szabadságharcosokat a volturnói csatában, amelynek során sikerült döntő vereséget mérni a nápolyi királyra. Ekkor kapta az olasz néptől a "l'intrepido Ungharese", azaz a "rendíthetetlen magyar" elnevezést.

A harcok múltával mérnökként is megismerte nevét a világ, hiszen a Panama-csatorna előkészítő munkálatai során Lesseps Ferdinánd munkatársa volt, majd az ő kezdeményezésére készült a Korinthoszi-csatorna. Életével és munkásságával egész Európában nagy tekintélyt szerzett, elnyerte például a francia Becsületrendet. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press az Így élt Türr István című életrajzi könyvet kínálja, antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8518115416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása