Válogatott napi évfordulók

2023. május 08. 00:08 - hudobny

85 éve született FÖLDI IMRE

2023. május 8-án 85 éve született FÖLDI IMRE súlyemelő

Amikor 2006-ban az elhunyt Puskás Ferenc helyére megválasztották maguk közé a Nemzet Sportolói, kiszivárgott az szavazás menete is: "Teljes egyetértés és konszenzus alakult ki az Ön jelölése kapcsán" - avatott be mindenkit a kulisszatitkokba egy bennfentes, és ez nagyon is hihető.

Hiszen Földi Imre hosszú pályafutása alatt olyan sikereket ért el, ami ma is megsüvegelendő teljesítmény. Tíz világ- és Európa-bajnokságon 16 arany-, 19 ezüst- és 6 bronzérmet szerzett, és öt olimpián vett részt, ami egy sakkozónak is becsületére válna, nem egy súlyemelőnek, aki egy-egy edzésen nyolc-tíz tonnát mozgat meg. Az 1972-es müncheni olimpiára 34 évesen utazott ki, de nem a veteránok között indult, hanem azzal a céllal, hogy kiköszörüli azt a csorbát, hogy Tokióban és Mexikóban is "csak" ezüstérmes lett - az utóbbin 25 dekával nehezebb testsúlya miatt szorult a második helyre. De Münchenben aztán egy öreg rókához méltóan nem bízott semmit a véletlenre, és végül felállhatott a dobogó legfelső fokára. Ő aratta a magyar súlyemelősport első olimpiai győzelmét, s ott elért nyomás világcsúcsával örökös rekorder, mert a müncheni olimpia után eltörölték ezt a fogásnemet.

Hosszú pályafutása során különben harmincötször javított világcsúcsot, Münchenben is minden fennálló rekordot megdönthetett volna, de a legfontosabbnak a biztonságos győzelmet tartotta. Lánya, Csilla is a súlyemelést választotta, sokszoros Európa-bajnok, úgyhogy a Nemzet Sportolójától felesleges is volt megkérdezni, mire a legbüszkébb. A csodás sportember 2017-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3418116778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása