Válogatott napi évfordulók

2023. május 15. 00:01 - hudobny

125 éve hunyt el REMÉNYI EDE

2023. május 15-én 125 éve hunyt el REMÉNYI EDE hegedűművész, zeneszerző

Hegedűvel a kezében nem ismert lehetetlent, bravúros mutatványa volt például, hogy össze-vissza csavargatva teljesen elhangolta a húrokat, s ennek ellenére játszani tudott a hangszeren. Legendák övezte muzsikus volt, az ország kedvence, népszerűségét növelte lelkes hazafisága is; Klapka seregében küzdött a szabadságharcban, amiért tíz évig élt száműzetésben, mikor azonban végre hazatérhetett, eljátszotta a Rákóczi-indulót, amire internálták. Később nagyrészt ő hegedülte össze az első Petőfi-szoborra valót, de jótékony célokra is bőkezűen adakozott. A pénz egyáltalán nem érdekelte, "a kettős kontrapunkt elméletében amennyire otthon volt, annyira nem is törődött a kettős könyvvitellel" - írták róla. Az anyagiasság nem is fért volna össze legendásan bohém természetével, szerette az élet örömeit, imádott például utazni. Külföldi útjain a legnagyobb művészek rajongták körbe, barátjának tudhatta Richard Wagnert és Liszt Ferencet - utóbbi még zenét is komponált a tiszteletére -, amikor pedig Amerikában járt, Edison környékezte meg, hogy fonográfján rögzíthesse csodálatos játékát. Utolsó leheletéig muzsikált, Chicagóban éppen a "Repülj fecském... dallamait játszva talán éppen hazagondolt, amikor kiesett a kezéből a vonó, összeesett a színpadon, és meghalt. (Kalendárium Press)

Ha tetszik, amit csinálunk, szerény hozzájárulásával segítsen lehetővé tenni, hogy folytathassuk. Köszönjük, ha támogat bennünket!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr8118123338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása