Válogatott napi évfordulók

2023. május 15. 00:18 - hudobny

70 éves MIKE OLDFIELD

2023. május 15-én 70 éves MIKE OLDFIELD angol zeneszerző, gitáros, zongorista

Sallyangie - ezzel a sokatmondó címmel jelent meg Mike Oldfield első lemeze úgy tizennégy éves korában. Mielőtt bárki hozzákezdene találgatni, mit is jelent a talányos cím, eláruljuk: nővére, Sally neve foglaltatik benne. A kezdet kezdetén a testvérek kettesben járták a színpadokat, majd Mike rövid életű zenekart alapított, a Barefeet-et, a hetvenes évek elején pedig Kevin Ayersszel és bandájával, a Whole Wide Worlddel lépett fel. Ekkorra már szinte valamennyi zeneszerszámon igényes színvonalon játszott, így elérkezettnek látta az időt arra, hogy megkezdje a komolyzenéhez közelítő szerzeményeinek sorozatgyártását.

Az első, röpke 50 perces művével, a Tubular Bellsszel jónéhány kiadónál kellett kilincselnie, mígnem a Virginnél végre szerencsével járt; elfogadták, és 1973 májusában ki is adták. Finoman fogalmazva: nem igazán könnyen hallgatható mű, nyolc hónapon át írta, és a felvételen megszólaló huszonnyolc hangszert kivétel nélkül ő működteti. A Tubular Bells azonban megtetszett a tekintélyes Royal Philharmonic Orchestrának, még együtt is előadták, s ez a zene serkentette a borzongást a hírhedt Ördögűző című horrorfilmben. Bár további albumai is jelentek meg - köztük 1980-ban az aranylemezzé vált QE2 -, a kedvenc továbbra is az első maradt.

A nyolcvanas évek elejére már vagy tízmillió fogyott belőle, így megcsinálta a második változatát is, amely az 1992-es brit listán az első helyig jutott. Eközben saját együttesével turnézott, s újabb filmzenét írt; Roland Joffé Gyilkos mezők című munkájához, s világsikert aratott immár örökzöld dala, a Moonlight Shadow. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2518123350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása