Válogatott napi évfordulók

2023. május 16. 00:08 - hudobny

70 éve hunyt el DJANGO REINHARDT

2023. május 16-án 70 éve hunyt el DJANGO REINHARDT belga dzsessz-zenész

A múlt század egyik első, nemzetközi hatású európai dzsessz-művésze belga cigány családban született 1910-ben. Szüleivel élete első időszakában beutazta Franciaországot, Olaszországot és Észak-Afrikát, végül Párizs mellett állapodtak meg. Django eredetileg bendzsón és hegedűn játszott, de 18 éves korában kigyulladt lakókocsijuk, ő a tűzben lesántult, és elvesztette bal kezének két ujját.

De nemhogy abbahagyta volna a zenélést, áttért a gitárra, és kacska kezével egészen sajátos játékmódot fejlesztett ki. Veleszületett zenei érzéke és félelmetes technikája kiváló szólistává tette, de kitűnő kísérőzenész is volt, aki alkalmazkodni tudott minden partneréhez. A hagyományos cigány muzsika elemeit ötvözte a dzsesszel, új minőséget hozva létre. 1934-ben alapította meg a Hot Club Of France formációt, amelyben Stephane Grappelli is partnere volt. A Hot Club az óceán mindkét partján szenzáció volt, így nem csoda, hogy együtt játszhatott olyan zenészekkel, mint Ornette Coleman, Barney Bigard avagy - már a háború után - Duke Ellington.  A második világháborúban a nácik elfoglalták Franciaországot, betiltották a dzsesszt, de Django azért tovább játszott. 1951-ben vonult vissza az aktív zenéléstől, egy Párizs melletti faluban telepedett le, és itt érte a halál 1953. május 16-án.

Tegyük még hozzá, hogy a nagy zenész nagy bohém is volt, aki ugyancsak költötte a pénzt, gázsija sokszor már a fellépés előtt egy-egy bukméker zsebébe vándorolt. Kézügyességének köszönhetően kiválóan biliárdozott is - mivel a balkezéről hiányzott két ujja a helyükre fért a dákó -, ámde e téren igencsak nagyképű lévén a partik elején akkora előnyt adott ellenfeleinek, hogy mindig veszített... (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9918123364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása