Válogatott napi évfordulók

2023. május 19. 00:01 - hudobny

130 éve született BAJOR GIZI

2023. május 19-én 130 éve született BAJOR GIZI színésznő

Már színinövendék korában kitűnt fényes tehetségével, vizsgaelőadása után nyomban szerződést kínált neki a Vígszínház és a Nemzeti. Ő a Nemzetit választotta, és egészen rövid időt leszámítva élete végéig hű maradt színházához.

Hivatásos színésznőként első sikerét 1915-ben Gárdonyi Géza Annuska című darabjának címszerepében aratta, majd sorra játszotta a repertoár főszerepeit. A tekintélyes rendező, Hevesi Sándor például 1923-tól, amikor a Nemzeti Színház direktora lett, teljesen Bajor Gizire építette a műsort. Ő pedig meghálálta a bizalmat, csodálatra méltó színpadi rutinnal dolgozott. Egy alkalommal például egy drámai jelenetben úgy mondta el a monológot, hogy közben eljátszotta, mintha megborotválná partnerét, Ódry Árpádot, majd képzeletben csodás dús, középen szépen elválasztott frizurát készített Ódry teljesen kopasz fejére. "Aki mindent tud, annak mindent szabad" - mondták róla.

A húszas évek végétől hazánk legünnepeltebb színésznője volt, a magánéletében azonban szerény, szeretetreméltó maradt. Megvetette a világ hívságait, amint mondotta: "Kedvenc ételem nincs, öltözködni nem tartom fontosnak. Ha rám szólnak, miért nem csípem ki magam, miért nem vagyok divatos, azt felelem: minek az? Ha beljebb nem látnak...?"

Ez a csodálatos művész végül drámába való, tragikus véget ért; férje attól való indokolatlan félelmében, hogy szeretett feleségét agydaganat, azaz szörnyű halál fenyegeti, megzavarodott elmével megölte, majd ő maga is öngyilkos lett. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press a  Kedves Bajor Gizi! című könyvet kínálja antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4618127002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása