Válogatott napi évfordulók

2023. május 21. 00:02 - hudobny

75 éve született HELYEY LÁSZLÓ

2023. május 21-én 75 éve született HELYEY LÁSZLÓ színész

Életében az is elképzelhetetlen volt, hogy valaki az arcát meglátva, ne hitte volna ismerősnek, az viszont teljesen bizonyos ma is, hogy a hangját mindenki hallotta már. Jellegzetes orgánuma nagyon keresett szinkronszínésszé tette, ő volt az újraszinkronizált változatban Onedin kapitány magyar hangja, de gyakran beszélt magyarul Donald Sutherland, Gérard Depardieu, Peter O'Toole és Michael Caine helyett is.

De nem csak külföldi színészek bőrébe bújt bele sokszor, a drámairodalom hőseit is gyakran megformálta, volt Liliomfi, Orgon, Cyrano, Higgins, Tevje és La Mancha lovagja - fele ennyi főszerepre bármely színész büszke lett volna. Filmjei, tévéjátékai szintén számosak, az 1974-ben készített Volpone például egyike a műfaj legjobb alkotásainak, nagy megtiszteltetés, hogy Major Tamás, Básti Lajos és Kállai Ferenc mellett főiskolásként ő is jelentős feladatot kapott benne. Visszatérve a szinkronra, sok rajzfilmben az ő hangján szól Mátyás király - akit meg is formált -, aminek fő oka, hogy arcéle nagyon hasonlított igazságos királyunkéhoz. Amit persze ő egyáltalán nem bánt, sőt, kicsit rá is játszott. Hangsúlyozta például, hogy ő is szeretett kalandozni, kedvelte a humort és nem utolsósorban: ő is humanista volt.

Legkedvesebb szórakozása a foci volt, de még abban is a latin stílust kedvelte, az olaszokat, a brazilokat. De nyitott volt az egész világra, talán őseitől örökölte, az apja Kassáról származott, nagyapja pedig Szabadkán Kosztolányi Dezsővel járt egy gimnáziumba. Helyey László 2014-ben hunyt el.  (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7218127032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása