Válogatott napi évfordulók

2023. június 02. 00:03 - hudobny

280 éve született ALESSANDRO CAGLIOSTRO

2023. június 2-án 280 éve született ALESSANDRO CAGLIOSTRO olasz kalandor

Valójában Giuseppe Balsamónak hívták, és igencsak szerette az élet örömeit, a szórakozáshoz azonban pénz kellett. Az viszont természetesen nem volt neki, így aztán huszonévesen már szülővárosa, Palermo hírhedt csirkefogójának számított, majd nyakába vette a világot, és élete során bejárta fél Európát.

Számos könyv született mozgalmas életéről, szélhámos kalandjai közül a leghíresebbet a mi Szerb Antalunk is elmesélte A királyné nyaklánca című izgalmas könyvében. Cagliostro grófot minden idők egyik legdörzsöltebb csalójának tartják, aki nemcsak azt hitette el az emberekkel, hogy isteni sugallatra "kozmikus diplomáciai küldetést" teljesít, amelynek során ő hivatott összeegyeztetni a katolicizmust és a szabadkőműves tanokat, de azt is be tudta adni kortársainak, hogy ő voltaképpen csodadoktor és jövendőmondó.

Jócskán használt hírnevének, hogy sok jóslata rejtélyes módon be is jött, Londonban például egymás után többször is helyesen jövendölte meg a lottószámokat, amelyekkel aztán többen is vagyonokat nyertek, máig nem tudni hogyan csinálta. Ilyen és hasonló húzásai miatt állandóan menekülnie kellett, idővel minden országban körözték.

A hírhedt kalandor vesztét végül az okozta, hogy megjósolta a francia forradalmat, s amikor az három év múlva tényleg kitört, egyben kitört a pánik is az európai királyi családokban. A szélhámos grófot végül Rómában fogták el, a Vatikán ítélte el, s négy évi fogság után a várbörtönben halt meg. De még halála is különlegesre sikeredett; ő volt az inkvizíció utolsó áldozata. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press webáruháza Szerb Antal A királyné nyaklánca című könyvét kínálja, antikvár példányban. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr9218136486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása