Válogatott napi évfordulók

2023. június 04. 00:04 - hudobny

225 éve hunyt el GIACOMO CASANOVA

2023. június 4-én 225 éve hunyt el GIACOMO CASANOVA olasz kalandor

Saját bevallása szerint gyerekként hülyének tartották, pedig nem volt az, komoly műveltséget szerzett, remek stílusban írt, sőt, képzett jogásznak és tudós matematikusnak számított. Ez azonban akkoriban senkit nem érdekelt, az európai udvarok ugyanis botrányos szerelmi kalandjaival voltak tele.

Casanova ugyanis sportot űzött a nők meghódításából, e tekintetben a legkevésbé sem volt válogatós, törékeny hercegnőket éppúgy szívesen elcsábított mint drabális markotányosnőket, még púpos szeretője is volt. Sokat adott arra, hogy férfiúi hírnevén ne essen csorba, a szerelmi légyottokra alaposan felkészült, előtte kialudta magát, megfelelőképpen étkezett, frissítő fürdőt vett, s órákig öltözködve teljes harci díszben vetette bele magát az érzéki örömökbe. Általában nem is okozott csalódást a nőknek, sok szeretőjét sosem tapasztalt gyönyörrel ajándékozta meg, többen el is akartak szökni vele, alig tudott elmenekülni előlük és haragvó férjeiktől.

Élete végére szinte minden európai udvarból kitiltották, ahol megfordult, és hát sok helyen járt, Londonban III. György király fogadta, Szentpétervárott pedig II. Katalin cárnő is kegyeibe fogadta - bár állítólag csak a naptárreformról beszélgettek. S noha sokan nehezteltek rá, a hozzá hasonlóan bohém művészek egyenrangú partnerüknek fogadták el, verseket szavalt Voltaire-nek, vitatkozott D'Alembert-rel, Mozart pedig vele beszélte meg az operajátszás kérdéseit a Don Giovanni prágai bemutatója előtt. És el ne feledjük: ő vezette be a lottót Franciaországban.

Kiválóan vívott, s egyébként is vakmerően bátor ember volt, sikerült megszöknie a hírhedten biztonságos velencei ólomkamrákból is. Miután óriási vagyont szerzett, visszavonult a kalandos élettől, és megírta visszaemlékezéseit. Műve óriási sikert aratott, bár néhány kiadásból kihagyták a sikamlósabb részeket. A szívtipró kalandor életét egy csehországi kastély könyvtárosaként fejezte be, de állítólag még hetvenévesen is riogatta a szolgálólányokat.

Casanova mint a nők barátja él az emlékezetben. Pár éve például Münchenben jó pénzért árverezték el azt a kardját, amellyel megvívott két banditával, akik bátorkodtak megzavarni a szerelmes férfiú randevúját egy velencei comtesse-szel. A fáma úgy tartja, hogy a banditák életükkel fizettek vakmerőségükért. (Kalendárium Press)

Az évfordulóra a Kalendárium Press két könyvet kínál. A Casanova - A megtört szívek szonátája című könyvet 30% kedvezménnyel, a Casanova, avagy a 18. század egy kalandor szemével címűt pedig antikvár példányban. Kérje árajánlatunkat az alábbi címen: kalendarium@kalendariumpress.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr718138430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása