Válogatott napi évfordulók

2023. június 05. 00:11 - hudobny

120 éve született FEDERICO GARCÍA LORCA

2023. június 5-én 120 éve született FEDERICO GARCÍA LORCA spanyol költő

Foglalkozása megjelölésére természetesen nem elég a költő, hiszen aminek valami köze van a művészethez, azt ő művelte. Verseken kívül, drámákat is írt, zenét komponált, remek színésznek számított, de rendezett is, volt dramaturg és néprajztudós, s festőként is megállta a helyét, még kiállítást is rendeztek képeiből. Első verseskötete huszonegyéves korában jelent meg, s cigányballadái - amelyek zenéjét is ő szerezte - hamar népszerűek lettek, akkoriban az ő szerelmes dalait énekelte egész Spanyolország. Drámáival szintén sikert aratott, sőt, a Bernarda Alba háza, a Yerma és a Vérnász nemcsak honfitársainak jelent sokat, de az európai kultúrkincsnek is féltett része.

Amikor kitört a spanyol polgárháború, a szabadság dalnoka természetesen a köztársaság pártjára állt, s nemcsak tollal, de fegyverrel is védelmére indult. A falangisták azonban elfogták, és agyonlőtték. Szokás megjegyezni ilyenkor, hogy "művészi hatását nem lehetett elpusztítani", de ez az ő esetében különösen igaz, hiszen később saját gyilkosai avatták a nemzet költőjévé. (Kalendárium Press)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7218138452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása