Válogatott napi évfordulók

2023. június 08. 00:06 - hudobny

45 éve hunyt el DIENES VALÉRIA

2023. június 8-án 45 éve hunyt el DIENES VALÉRIA filozófus

Kivételes asszony volt, az első magyar nők egyikeként egyetemre járt, filozófiából, matematikából és esztétikából doktorált, bár ez utóbbit némiképp indokolta, hogy kedvtelésből zeneszerzést tanult a Zeneakadémián. Gyerekkori pajtása, Babits Mihály A gólyakalifa írása közben nap mint nap vele vitatta meg készülő műve részleteit, s később írt is róla Halálfiai című regényében. Anyanyelvi szinten beszélt németül és franciául, egyike volt legnagyobb táncpedagógusainknak, műveltsége még a Nobel-díjas filozófust, Bergsont is lenyűgözte. Ő szorgalmazta először nálunk a női jogok kiterjesztését a társadalom minden területére, például a politikára, de nem volt harcos feminista, elvetett minden túlzást, például bár talán hazánkban először ő élt főként gabonamagvakon, néhanapján húst is evett. Reggelente felkelés után hideg fürdőt vett, majd vizesen visszabújt az ágyba megszáradni, e sajátos módszerrel próbálta megőrizni egészségét és szellemi frissességét. Nos, 95 évesen könyvet írt az evolúciós logikáról, rá egy évre pedig előadást tartott a Nemzetközi Szemiotikai Kongresszuson. Egy híján száz évet élt. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5718141494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása